Още миналата седмица моделите сочеха, че в Западна Европа иде рекордна гореща вълна.

Визуализацията във видеото показва на фона на околните температури, къде ще бъде най-горещо. Любопитно е, че освен в Западна Европа, рекордни жеги очакват и... Сибир.

Жегите започват още утре, но в максимална степен ще бъдат усетени от сряда до петък във Франция. Температурите в ниските континентални части на страната ще достигнат 42, 43 градуса, но не са изключени и малко по-високи стойности.

Напомняме, че в нашата страна най-горещият ден в историята на измерванията е на 4 юли 2000 година, когато в Пловдив са измерени точно 45 градуса (така нареченият Садовски рекорд не е достоверен, въпреки, че се мъдри в учебниците).

Жегата ще започне да отпуска хватката си от страната на шансона и хубавите вина едва в събота, когато от запад ще прониква малко по-хладен океански въздух и температурите ще се понижат през почивните дни до нормални стойности, сравними с тези в нашата страна от края на миналата седмица - до 33, 34 градуса в източната половина на страната (Франция).

Много горещо, с температури близки до 40 ще бъде в сряда и отчасти в четвъртък и в Германия. Въпреки това, по-северната страна не е свикнала с такива жеги и там е възможно също да падат абсолютни рекорди.

Това не са лошо постижения за първия летен месец, който е по-малко горещ от своите "братя" юли и август.

У нас до сряда ще остане нестабилно и с обичайни за месеца температури около и под 30 градуса. 

Втората половина на седмицата  ще бъде по-"шарена" със слънчево време почти без валежи в четвъртък и, според предварителните очаквания, неделя.

В края на седмицата, обаче, у нас ще нахлува малко по-хладен въздух от северозапад  и температурите ще се понижат с няколко градуса за кратко.

Според моделите, завръщането на жегите, с температури около и над 34, 35 градуса, ще имаме в първите дни на месец юли. Относно последното, трябва да следите актуалните прогнози и анализи на сайта ни в следващите дни.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>