Ефектите от изменението на климата са неоспорими - в САЩ има горещини, а масови наводнения разрушават цели домове. Това обаче не се отнася само за САЩ, тъй като изменението на климата променя пейзажите на всички континенти, включително и на най-отдалечения - Антарктида, пише изданието The Week.

Макар че безлюдната полярна пустиня на Антарктида често е пренебрегвана, най-южният континент в света е една от най-бързо затоплящите се части на планетата през последните 50 години, съобщава Discovering Antarctica. Не само, че се затопля, но и циркумполярното течение на Антарктида "се затопля по-бързо от световния океан като цяло".

Проблемите на Антарктида, свързани с изменението на климата, бяха наскоро подчертани в ново проучване, публикувано в списание Frontiers in Environmental Science. Проучването, чиито съавтори са експерти от Университета в Ексетър, Британската антарктическа служба, Университета в Йоханесбург и други, стига до заключението, че е "почти сигурно, че бъдещите екстремни явления в Антарктика ще бъдат по-силно изразени от наблюдаваните досега", ако не бъдат предприети мерки за намаляване на климатичните промени.

Топене на морския лед

Един от най-големите проблеми на Антарктида несъмнено е бързото топене на леда. Неотдавна беше съобщено, че ледените покривки на Антарктида се топят три пъти по-бързо, отколкото преди 30 години. Нивото на морския лед достигна рекордно ниско ниво през 2017 г. и "оттогава насам са се случили четирите най-ниски годишни минимални стойности на морския лед в сателитната ера, като 2022 и 2023 г. поставят нови рекорди", се казва в проучването.

Загубата на морски лед в Антарктика "варира регионално", се съобщава в проучването, а последиците от нея са особено видими в моретата Рос и Амундсен-Белингсхаузен, които "са имали почти рекордно ниски екстензии с малко останал лед" към февруари 2023 г. Загубата на морски лед може да доведе до "по-нататъшно поглъщане на слънчева топлина поради намаляване на отражателната способност на повърхността, [а] така също и постоянното намаляване на антарктическия морски лед може да доведе до засилено затопляне".

Заплахи за биоразнообразието

Много от животинските екосистеми в Антарктида могат да бъдат засегнати от изменението на климата, тъй като екстремните метеорологични явления се отразяват на "сухоземните (включително сладководните) екосистеми и биоразнообразието", се казва в проучването. Това може да бъде особено вредно, тъй като сухоземните морски бозайници, като пингвините и тюлените, "осигуряват важен трансфер на хранителни вещества на сушата, което може да бъде основен двигател на сухоземното биологично разнообразие", се казва още в проучването. Когато тези животни са застрашени, това ще има "пряко въздействие върху сухоземната биота, която разчита на доставката на хранителни вещества.

Живеещите в океана животни също могат да бъдат изправени пред подобни предизвикателства. "Животът, който нарича този регион свой дом, разчита на този леден пейзаж, за да оцелее", казва Крис Джонсън от Световния фонд за дивата природа, като отбелязва, че морският лед в Антарктида е нещо повече от просто замръзнала вода. "Той е толкова важен, колкото дърветата за сушата, и без него много видове не биха могли да съществуват."

Предупрежденията за проблеми с биоразнообразието датират от години. През 2012 г. в проучване на Британската антарктическа служба се отбелязва, че "може да има повишен риск за биоразнообразието на този замръзнал свят", особено след като туризмът в Антарктида продължава да внася нови инвазивни заплахи в региона.

Горещи вълни

Въпреки че Антарктида обикновено се свързва с екстремни студове, основният проблем продължава да бъде повишаването на температурите на континента. Макар че горещото време превзе лятото, "все още не е оценена толкова добре появата и въздействието на екстремните събития в Антарктида", се съобщава в изследването.