Морският лед на Антарктида достигна рекордно ниски нива през изминалия месец юни, което експертите определят като тревожно, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Световната метеорологична организация (СМО).

Според учените нивата на антарктическия морски лед през миналия месец - най-горещият юни, регистриран откакто се води статистика, са били най-ниските от началото на сателитните наблюдения и със 17 процента под средните измерени стойности.

"Свикнали сме да наблюдаваме тези големи спадове при морския лед в Арктика, но не и в Антарктида. Това е огромен спад", каза Майкъл Спароу, ръководител на Световната програма за изследване на климата.

Глобалните температури на морската повърхност са били рекордно високи през май и юни. СМО предупреждава, че затоплянето на световните океани се разпространява бързо отвъд тяхната повърхност.

"Не само температурата на повърхността, но и целият океан става по-топъл и абсорбира енергия, която ще остане там стотици години", казаха от организацията. "Предупредителният сигнал за тревога е особено силен поради безпрецедентните температури на морската повърхност в Северния Атлантик".

Учените от СМО очакват, че завърналият се наскоро природен феномен Ел Ниньо ще повиши температурите както на сушата, така и в океаните, което може да доведе до повече морски горещи вълни.