През 2008 г. семейство Браун наблюдава безпомощно как опустошителните пожари в храсталаците връхлитат викторианската провинция. За тях това е сигнал за събуждане, съобщава в свой материал БиБиСи.

За трети път в рамките на няколко години пламъците се доближават до изпепеляване на лозята, в които пет поколения от семейството им са вложили повече от век любов и труд.

Затоплянето на времето, намаляването на валежите и последвалата суша ги бяха подминали, но това беше ярък предупредителен знак, който не можеха да пренебрегнат.

Изменението на климата се е превърнало в "най-голямата заплаха за семейния бизнес", казва Каролин Браун.

Това не е уникален проблем за Браунови - семейството, което стои зад една от най-старите марки вина в Австралия. Страната е петият по големина износител на вино в света и е дом на разнообразни винарски райони, за които повечето други страни могат само да мечтаят.

И докато климатичните промени заплашват винопроизводителите по целия свят, австралийската индустрия е на първа линия.

Тенденция на затопляне и засушаване

Лозята на Ашли Ратклиф вече се намират в един от най-топлите и сухи винарски райони на планетата.

Спомня си, че през една година в лозята им в региона Ривърленд в Южна Австралия са паднали едва 90 мм дъжд - 10 пъти по-малко от средногодишния дъжд в известния френски винарски регион Бордо.

"Беше горещо, всичко беше мръсно и прашно", казва той. "И тогава на другия полюс са наистина влажните години, когато никога не мислиш, че ще изсъхне."

И ще става все по-зле.

Според моделите на австралийските изследователи през следващите 20 години в Ривърленд ще бъде с около 1,3 градуса по-горещо и валежите ще намалеят.

Това ще доведе и до повече екстремни метеорологични явления, които вече са почти постоянна величина в Австралия.

Страната все още се възстановява от годините на рекордни наводнения, но тъй като лятото на Ел Ниньо вероятно ще донесе сухи и горещи условия в голяма част от Австралия, паниката нараства преди предстоящия пожароопасен сезон.

Какво означава това за виното?

Макар че лозата е определяна като "един от най-ценните плевели в света", който може да расте почти навсякъде, самият плод е уязвим от околната среда.

А климатичните промени вече се отразяват на вкуса и качеството. Топлината влияе върху скоростта на зреене на гроздето, а с това и върху нивата на захар и киселинност.

Сезонът на отглеждане на гроздето вече се е изместил напред - със седмици на някои места - което се отразява и на логистиката и инфраструктурата.

Освен това има и въздействие на климатичните явления, предизвикани от изменението на климата, които в най-лошия случай могат да унищожат реколтата за целия сезон.

Всичко това означава, че отглеждането на някои видове винено грозде в Австралия - тези, които са подходящи за по-хладен климат, като Совиньон блан, Шардоне и Пино ноар - ще става все по-трудно.

Адаптацията е ключова

При закупуването на лозята си през 2003 г. семейство Ратклифс стратегически решава да засади "алтернативни" сортове, по-подходящи за по-топъл климат.

Те смятат, че рискът, свързан с изменението на климата, е по-голям от този, свързан с продажбата на по-малко известни сортове грозде. Две десетилетия по-късно всеки, който не обмисля да направи същото, се заблуждава, казва г-н Ратклиф.

"Съществуват всички онези пламенни хора, които плашат с промяната на климата. Но аз мисля, че има възможност да се промени марката и да се направи индустрията наистина вълнуваща - да се използва изменението на климата като положително, а не като отрицателно явление."