Около 50,9 % от инсталирания капацитет за производство на електроенергия в Китай вече е от неизкопаеми източници, според Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), съобщава Синхуа.

Държавната информационна агенция съобщава, че Ян Инкай, заместник-директор на NDRC, е заявил, че в близко бъдеще "висшият орган за икономическо планиране" на страната ще се съсредоточи върху четири области: ускоряване на напредъка на "енергийната революция"; ускоряване на нисковъглеродната трансформация в "ключови области"; насърчаване на "зелените" и нисковъглеродните технологични иновации; и засилване на подобряването на "зелените" и нисковъглеродните политики.

Държавният вестник "Индустрия" твърди, че Китай е завършил "пестенето на енергия, намаляването на въглеродните емисии, подобряването на гъвкавостта и трансформацията на отоплението на общо 480 гигавата въглищни електроцентрали". Ройтерс отбелязва, че Китай е имал за цел до 2025 г. да постигне поне 50 % неизкопаеми мощности, което означава, че целта е постигната две години по-рано. China Energy News също отразява същата история.

Междувременно китайското издание за финансови новини Caixin публикува "корица", озаглавена: "Китай променя модела на ценообразуване за най-голямата енергийна мрежа в света". В него се казва, че с известие, публикувано на 15 май от NDRC, е въведен принципът "разходи плюс разумна печалба" за "изчисляване на таксите за пренос и разпределение на електроенергия". С тези промени се цели постигане на "по-справедливо и прозрачно" ценообразуване, както и повишаване на "ефективността на разпределението на електроенергия" в страната, подчертава изданието.

В други новини онлайн новинарският сайт Ecns.cn съобщава, че в неделя вечерта е започнало строителството на "преносна линия за свръхвисоко напрежение за постоянен ток", която свързва Нинся, Северозападен Китай, с Хунан, Централен Китай.

Очаква се "първият в страната енергиен канал за пренос на нова енергия от пустинята" да може да доставя над 36 тераватчаса електроенергия годишно от 2025 г. нататък, допълва китайският уебсайт.

CCTV отразява същата история, като подчертава, че проектът има за цел да предава "зелена и чиста" електроенергия, произведена в пустинята Гоби и други "безплодни райони", за да се постигнат целите на Китай за "двойни въглеродни емисии".

Radio France Internationale цитира доклад на базирания в Швейцария германски вестник Neue Zürcher Zeitung, според който в момента в Северен Китай се изгражда "най-голямата" в света слънчева електроцентрала в пустинята.

На друго място Nasdaq, позовавайки се на доклад на Ройтерс, пише, че държавната компания Zhejiang Energy Group се подготвя да започне пробна експлоатация на своя "първи терминал за получаване на втечнен природен газ" в Източен Китай до края на юни. Съоръжението има капацитет да обработва 3 млн. тона втечнен природен газ годишно, се казва още в статията.

Освен това China Electric Power News съобщава, че Националната енергийна администрация, главният енергиен регулатор в страната, е одобрила 310 стандарта за енергийната индустрия.