Китайският държавен вестник Global Times пише, че "изправени пред натиска от страна на САЩ и други държави Китай да допринесе за механизма за загуби и щети, експертите заявиха, че тежестта е преди всичко върху богатите държави, които имат основен принос за историческото глобално затопляне, да платят за механизма и че Китай няма да бъде принуждаван или притискан по въпросите на климата".

Вестникът допълва, че китайските учени са "похвалили" споразумението като "историческо".

Цитиран е Ли Шуо, старши съветник по глобалната политика в "Грийнпийс" - Китай, който казва, че "на фона на все по-интензивната климатична криза това споразумение служи като мощен отговор и политически сигнал към исканията на развиващите се страни по отношение на климатичната криза, което може да помогне за намаляване на глобалните щети от кризата".

Но Ян Фуцян, научен сътрудник в Изследователския институт по енергетика към Пекинския университет, е "песимист, че обещанието ще се превърне в значими действия от страна на богатите страни".

Той добавя: "Въпреки това, за да покаже искреност по отношение на сътрудничеството [в областта на климата], Вашингтон трябва да се откаже от предишните си репресии срещу китайската индустрия за чиста енергия, като например фотоволтаичните продукти".

На друго място Al Jazeera пише, че въпреки че от големите "развиващи се" икономики като Китай "първоначално няма да се изисква да правят вноски [във фонда], тази възможност остава на масата и ще бъде обсъждана през следващите години". Това е "ключово искане" на Европейския съюз и САЩ, които твърдят, че Китай и други "големи замърсители", понастоящем "класифицирани като развиващи се страни, имат финансовата мощ и отговорността да платят своя дял", се подчертава в статията.

Освен това "Strait Times" пише, че ЕС също така "настоява" фондът за загуби и щети да се използва за подпомагане на най-"уязвимите" държави, което означава, че "може да изключи Китай като получател на помощ". Цитиран е специалният пратеник на Китай по въпросите на изменението на климата Xie Zhenhua, който казва: "Надявам се, че той може да бъде предоставен първо на уязвимите държави. Но получателите трябва да бъдат развиващите се страни. Но да я предоставим първо на тези, които имат най-голяма нужда от нея."

Отделно от това Caixin Global публикува статия, озаглавена: "Как напредва политиката на Китай в областта на ESG". South China Morning Post пише, че според експертите "зеленият водород, който е "обещаваща енергия за замяна на електроцентралите, работещи с изкопаеми горива", ще трябва да "преодолее техническите трудности, рисковете по веригата на доставки и високите разходи, за да постигне глобалните цели в областта на климата".

Накрая, Ройтерс съобщава, че износът на енергия от Русия за Китай е "нараснал в стойностно изражение с 64%" тази година - и с "10% в обем - тъй като Москва пренасочва доставките" към "приятелски" страни, позовавайки се на руския вицепремиер Александър Новак.