В сряда Китайската асоциация на коксохимическата промишленост публикува план за действие за постигане на въглероден пик и въглеродна неутралност, в който се предлага постигане на въглероден пик до 2025 г., съобщава China Energy News.

Държавният индустриален вестник отбелязва, че до 2025 г. генерирането на коксови отпадъчни води ще бъде намалено с 30 %, а генерирането на азотни оксиди и серен диоксид ще бъде намалено съответно с 20 %.

Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, написа в Туитър, че в плана се посочва и "изключително важната" цел за достигане на пик на емисиите на CO2 до 2025 г. за черната металургия, която е най-големият емитиращ сектор в Китай след производството на електроенергия.

Междувременно Синхуа пише, че според "официална синя книга", публикувана в сряда, през последните десетилетия се наблюдава "забележима тенденция към повишаване" на "температурите на повърхността на Китай в условията на глобално затопляне".

Държавната информационна агенция отбелязва, че от 1951 г. до 2021 г. средната годишна температура на повърхността в страната "се е повишавала с 0,26C всяко десетилетие", според Синята книга за климатичните промени в Китай (2022 г.), издадена от Китайската метеорологична администрация.

Базираният в Шанхай финансов портал Yicai съобщава, че "първият китайски фонд за зелени инвестиции на национално ниво" е "осигурил" средства за Avatr Technology, "премиум марка електрически автомобили под Changan Automobile", което според производителите на автомобили е "първата инвестиция на фонда в сектора на автомобилите с нова енергия".