Сравнително студено, с обичайни за декември температури, ще остане времето в низините днес и утре. Затопляне, на места с превалявания от дъжд, ни очаква в края на седмицата.

През нощта в планините и полупланинските райони ще бъде ясно, а в низините ще се задържи с мъгли и ниски облаци. В Източна България ще се появи слаб вятър от юг и югозапад. Минималните температури утре ще бъдат от около минус 4, минус 5 до плюс 1-2 градуса по Черноморието. 

През деня утре в ниските места ще се задържи мъгливо и с ниска облачност. Температурите ще бъдат от 1 до 6 градуса.

През нощта срещу събота ще се появи слаб вятър от югозапад, който впоследствие ще се ориентира от запад и в Дунавската равнина ще бъде до умерен.

Минималните температури ще се повишат и в края на нощта в по-голямата част от страната ще бъдат положителни, само в котловините, защитени от западен вятър - все още малко по-ниски, около и малко  под нулата.

През деня ще се затопли спрямо предните дни и температурите ще са от 6 до 11 градуса, на места в западната част на Дунавската равнина - до около 13-14. Облачността ще бъде променлива, на отделни места от запад на изток ще превали дъжд, предимно слаб.

Мъглите в Дунавската равнина ще се разсеят, но в Тракия е възможно да се задържат на места и там температурите ще са по-ниски.

В неделя мъглите и в Тракия ще се разсеят и в цялата страна температурите сутрин ще са от 0 дп 4, а след обяд от 8 до 12, 13 градуса. Вятърът ще отслабне. Облачността ще бъде променлива, само на изолирани места е възможно да превали слаб дъжд.

Топло за сезона, с променлива облачност и минимални температури от 1 до 6 градуса, ще остане в понеделник. Дневните температури ще се повишат още малко и ще са от 8, 9 градуса по високите западни полета до 13, 14 в Дунавската равнина.

Вечерта срещу вторник и във вторник над страната ще премине поредно атмосферно смущение. По него слаб дъжд ще превали на отделни места, но според сегашните сценарии, валежите няма да бъдат съществени. Ще се усили северозападният вятър, във вторник в Дунавската равнина - временно силен, а не са изключени и бурни пориви. Минималните температури слабо ще се повишат и ще са от 2 до 7 градуса, а дневните ще се понижат, на повечето места - в интервала от 5 до около 10 градуса.

В сряда вятърът значително ще отслабне и ще се ориентира от юг. Минималните температури ще бъдат около и малко  над нулата, а дневните слабо ще се повишат, но вече ще бъдат с различно разпределение: ще са от 6-8 градуса в западната част на Дунавската равнина до 12-14 на места северно от планините и в източните райони, чувствителни на южен вятър. Все пак, очаквайте уточнения за времето през следващата седмица след вторник, що се касае за конкретните параметри по места, в следващите дни.

Като цяло, обаче, времето ще бъде по-топло от обичайното с между 5-6 до десетина градуса по места в отделни дни и ще се трупа значителна положителна аномалия за първия зимен месец, който започна с 2-3 дни донякъде зимно време с обичайни температури, но по всичко личи, че ще влезе в предварителните месечни прогнози за по-топъл от обичайното месец.

Очаквайте в следващите дни и първите сценарии за времето по Коледа.