Предполага се, че мълния е причинила гибелта на стадо от 18 диви азиатски слона в отдалечените части на Североизточна Индия, съобщават световните агенции.

Слоновете, сред които пет малки, са намерени мъртви по време на дъждовете в защитения горски резерват Кондали в щата Асам, съобщава Джаянта Госвами, представител на местната горска служба.

Горската охрана е стигнала до отдалечения район в четвъртък, където е намерила 14 мъртви животни на върха на хълм, а останалите четири - в подножието му.

Според предварителните доклади на ветеринарите слоновете са били поразени от мълния, но се очакват резултатите от аутопсиите, за да се установи точната причина за гибелта им.

Щатът Асам е дом на около 6000 или повече диви екземпляра от вида Азиатски слон, които постоянно излизат от горите в търсене на храна.

Природозащитниците отправят призиви към правителството да предотврати посегателствата на хората и да създаде свободни коридори за безопасно придвижване на слоновете между горите. През последните години диви слонове навлизаха в селата, унищожаваха реколтата и дори отнемаха човешки животи.

Министърът на горите на Асам Паримал Суклабайдия, цитиран от Франс прес, заяви, че е дълбоко натъжен от смъртта на слоновете.

В Индия живеят близо 30 000 слона или около 60 процента от популацията на диви слонове в Азия.