Корабите на страни от ЕС се нуждаят от разрешение от Осло, за да ловят снежни раци край арктическите острови северно от Норвегия, реши днес норвежкият върховен съд, цитиран от Ройтерс и БТА.

Решението може да спъне усилията на европейските страни за разработване на петрола в региона.

То е взето, след като латвийска риболовна фирма обжалва наложена й глоба миналата година за улов на снежни раци във водите на отдалечения арктически архипелаг Свалбард.

Обжалването е отхвърлено, заяви днес в залата председателката на върховния съд Торил Мари Йоие.

Процесът трябваше да определи дали снежният рак, чието месо се смята за деликатес в Япония и Южна Корея, е неподвижен, прикрепен вид, който живее на дъното или е популация, която се придвижва като рибите, а също така трябваше да реши кой взема решенията за този улов.

Съдът се съгласи с норвежкия аргумент, че снежните раци са прикрепени като коралите или стридите и като такива според морско право са ресурс, който принадлежи на континенталния шелф на Норвегия.

Ако Норвегия беше изгубила делото, ЕС щеше да има право да претендира за снежните раци и щеше да е по-трудно за Осло да защити претенциите си към евентуални петролни и газови ресурси.

По-ниско инстанционен норвежки съд миналата година постанови, че само Осло има право на издава лицензи за улов на снежни раци.

Латвийската фирма СИА Норт стар (SIA North Star) настоя обаче, че снежните раци не са прикрепен вид и уловът им трябва да бъде регулиран от регионални риболовни споразумения, подписани от страни, сред които членките на ЕС и Русия. Компанията заяви, че разполага с валидно разрешително от ЕС.

СИА Норт Стар също така посочи, че Норвегия е задължена според международно споразумение от 1920 година да разреши на други страни достъп до водите около Свалбард. Договорът предоставя суверенни права на Норвегия, но дава правото на другите подписали го държави да развиват дейност на и около Свалбард. Русия например има въглищна мина на Свалбард.

Съдът също така постанови, че уловът на снежни раци, извършен от латвийската компания, е незаконен според норвежките закони.