Днес започва промяна на времето, свързана с постепенно проникване на хладен въздух от североизток. Това ще понижи температурите в следващите дни и през втората половина на седмицата в по-голямата част от страната дневните стойности няма да превишават съществено 20 градуса.

Слаб дъжд с прекъсвания вече вали на места в западните и северозападни райони.

Днес облачността ще бъде по-често значителна. Дъжд ще превалява главно в западната половина на страната, като в повечето места валежите няма да бъдат съществени. По-късно слаб дъжд е възможен и на изток, но само на отделни места.

Дневните температури ще достигнат 18-23 градуса, малко по-високи в централната част на Дунавската равнина  и на югозапад.  Ще се появи и усилва източен вятър, който по източното поречие на Дунав ще бъде временно и умерен.

През нощта облачността ще остане значителна. Все още на отделни места ще превали слабо. Вятърът от изток ще бъде слаб, в Дунавската равнина временно умерен.

Минималните температури утре ще бъдат от 9 до 14-15 градуса.

Утре облачността ще бъде значителна, с по-съществени разкъсвания и намаления над източната половина на страната. Все още слаб дъжд ще превалява на места главно в югозападните и крайни източни райони. Дневните температури ще бъдат от 15 до 21 градуса, малко по-ниски по високите западни котловини: за района на София до 13-14 градуса.

Ще продължи да духа слаб до умерен източен вятър.

На континента топло и слънчево ще бъде по западното крайбрежие, както и по Средиземноморието: Мадрид, Рим, Лисабон и Атина, където ще бъде слънчево и с температури над 25-26 градуса.

По-хладно, на места с превалявания ще бъде в центъра и на Балканите, където от североизток ще прониква по-хладен въздух.

Предимно облачно в повечето райони, но почти без или със съвсем слаби превалявания, ще остане времето до края на седмицата, Минималните температури на повечето места ще бъдат около 10, а дневните най-често от 16 до около 20 градуса. През повечето дни ще духа предимно слаб вятър от изток.

Повече слънце ще има в неделя, когато минималните температури ще се понижат и на отделни места по високите котловини са възможни слаби слани. Дневните ще останат почти без промяна.

Повишение на дневните температури с няколко градуса до стойности по-високи от обичайните за октомври, ще настъпи, според предварителните прогнози, в началото на следващата седмица.