Ковид-19 ни напомня, че "всички ние сме заедно в това" и светът се нуждае от глобален отговор на кризата с промените в климата, каза британският естественик и създател на научнопопулярно филми Дейвид Атънбъро, цитиран от Ройтерс.

Атънбъро пуска нов филм за уроците, научени през 70-годишната му дейност за популяризиране на естествознанието по телевизията.

Филмът "Дейвид Атънбъро: живот на нашата планета" представя неговите виждания за унищожаването на околната среда и за това как хората все пак могат да оправят нещата.

"Ако (от пандемията) е възможно да изникне надежда, то тя може да дойде от това, че целият свят преживява обща заплаха и открива усещането, че всички ние сме заедно в това", каза той.

Новият филм, който включва клипове от неговата кариера, се забави заради пандемията. Премиерата му по кината ще бъде на 28 септември, а от 4 октомври ще се излъчва от платформата за видеострийминг "Нетфликс".

"Времето за чисто национални интереси е отминало. Ако искаме да се справим с климатичните промени, да дадем възможност за устойчиво развитие и да възстановим биоразнообразието, тогава нашият подход трябва да е интернационализмът", заяви Атънбъро.

"Трябва да направим така, че да има по-голямо равенство между това, което държавите вземат от света, и това, което връщат. По-богатите държави са взимали много и сега е дошло времето да дават", каза той.

94-годишният Атънбъро заяви през март, преди пускането на филма да бъде отложено, че решенията са в ръцете на младите.

"Младите хора отдавна са пренебрегвани с аргумента, че не разбират как работи светът. Сега нещата се обръщат", каза той.

Попитан дали би протестирал с активистите от организацията "Бунт срещу унищожението", Атънбъро отговори, че не подкрепя нарушаването на закона, но "вярва във всичко друго, което вършат те".