Рекордни площи в Калифорния са обхванати от пожари, подклаждани от почти 20-годишното продължително засушаване. На север части от Орегон, където обикновено не избухват пожари, са в пламъци.

Междувременно по атлантическото крайбрежие бушуват 16-ата и 17-ата, кръстени с имена, тропически бури, което е рекорден брой за това време на годината. Мощният тайфун Хайшен връхлетя Япония и Корейския полуостров тази седмица. Миналия месец живакът удари 54 градуса в Долината на смъртта, което е най-високата температура, измерена на планетата от близо един век.

Финикс продължава да поставя температурни рекорди, а Колорадо премина през климатична аномалия с 32-градусови жеги, последвани от сняг тази седмица. Сибир, прочут с мразовития си климат, удари 37 градуса по-рано тази година, в съчетание с горски пожари. Преди това Австралия и Амазония бяха обхванати от пламъци.

На този фон, причинилите многомилиардни щети в Айова бури "деречо" - необичайно бурни ветрове, който достигат мощта на урагани, останаха почти незабелязани.

Аномалните природни бедствия, повечето от които според учените е вероятно да имат връзка с промените в климата, изглежда се появяват навсякъде в бурната 2020 година. Но според експертите вероятно ще си спомняме за тях като за добрите стари времена, когато природните бедствия не са били толкова ужасяващи.

"Ще стане МНОГО по-лошо", каза вчера климатологът от "Джорджия тек" Ким Коб и добави: "Подчертавам това, защото предизвиква въображението. И е страшно един климатолог да знае това през 2020 г."

Ръководителят на катедрата по екология в Университета в Колорадо Уалид Абдалати, бивш главен изследовател в НАСА, заяви, че тенденцията на все по-тежки природни бедствия и климатични промени, свързани с изгарянето на въглища, петрол и газ, е ясно изразена и се основава на базови закони на физиката.

"Убеден съм, че ще погледнем назад след 10 години, със сигурност след 20 и съвсем определено след 50 години и ще си кажем: "Леле, 2020 беше бурна година, но ми липсва", каза Абдалати.

Това е така, защото случващото се сега е точно от рода на климатичните аномалии, който учените предвиждаха преди 10 или 20 години.

"Изглежда това е нещото, за което винаги сме говорили преди едно десетилетие", заяви щатският климатолог на Северна Каролина Кейти Дело.

Дори при това положение Коб каза, че истинските мащаби на това, което се случва сега, е било трудно да се предвидят тогава. Точно както е трудно да се оценят параметрите на бъдещите природни бедствия.

"Година като 2020 е можела да стане сюжет за чудесен филм от жанра на научната фантастика през 2000 г.", каза Коб и добави: "Днес трябва да наблюдаваме и да осмисляме в реално време бедствие след бедствие, след бедствие в пика на пандемията. Изгледите за бъдещето не биха могли да бъдат по-мрачни. Това просто е една ужасяваща перспектива."

"Десетилетието след 2030 г. ще бъде осезаемо по-лошо от това след 2020 г.", каза тя.

Деканът на Факултета по екология в Университета на Мичиган Джонатан Оувърпек, климатолог, заяви, че след 30 години, поради това, че климатичните промени вече са засегнали атмосферата, "почти гарантирано ще имаме два пъти повече природни бедствия от сега".

Очаквайте силни ветрове, повече засушавания, свлачища и наводнения, каза Абдалати.

"Нещата, които виждаме, не са изненада за (научната) общност, която разбира правилата и законите на физиката", допълни той.

"Много хора хвърлят вината за това на 2020 г., но тя не е виновна", каза Дело и добави: "Знаем, коя дейност предизвика климатичните промени."

Представете си околната среда на планетата като двигател: "Вляхме повече енергия в системата, защото затворихме повече топлина в атмосферата", заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

Това означава повече енергия за тропическите бури, както и промени в количествата на валежите, които носят засушавания на някои места и проливни дъждове на други, добави Таалас.

В Калифория, където бе изпепелена площ от над 2,3 млн. акра, пожарите са подклаждани от климатичните промени, изсушаващи растения и дървета, които пламват, каза изследователката на пожарите от Университета в Колорадо Дженифър Балч. Калифорния е обхваната от 20-годишно продължително засушаване - първото по рода си в САЩ след идването на европейците, каза Овърпек.

Учените правят също пряка връзка между горещите вълни и климатичните промени.

Някои природни бедствия в момента не могат да бъдат пряко свързани със затоплянето, причинено от човешка дейност, като бурите "деречо", каза Овърпек. Но ако погледнем нещата в тяхната цялост за даден период, виждаме проблема и той се свежда до базовите закони на физиката за затворената топлинна енергия.

"Не съм паникьор. Не искам да плаша хората", каза Абдалати и добави: "Това е проблем с огромни последици и твърде важен, за да го омаловажаваме."

И въпреки че ситуацията с климата изглежда ще се влоши, Овърпек е оптимист за това какво ще мислят бъдещите поколения, когато се обърнат назад към бурната и пълна с бедствия 2020 г.

"Смятам, че ще погледнем назад и ще видим цяла поредица от все по-бурни години", каза той. "И през тази 2020 г. се надявам, че ще се обърнем назад и ще си кажем, че вече е станало достатъчно бурно, и това ще ни мотивира да предприемем действия срещу климатичните промени в Съединените щати".

ИЗБРАНО