До края на века щетите върху глобалната икономика ще бъдат много по-сериозни, ако настоящите тенденции за промени в климата продължат.

Изменението на климата на планетата може да доведе до смъртта на много повече хора през следващите десетилетия, отколкото пандемията от коронавирус. Това мнение изрази в своя блог основателят на Microsoft Бил Гейтс. 

"Глобалната криза разтърси света", заяви той и отбеляза, че заради вируса са загинали над 600 хиляди души, десетки милиони са загубили работата си. Според него "са възникнали икономически трудности, които не са се случвали от много поколения".

"Само за няколко десетилетия същото може да се каже и за друга глобална криза - изменението на климата. Колкото и да е ужасна тази пандемия, изменението на климата може да бъде по-лошо", подчерта бизнесменът.

Според неговите оценки в света на 100 хиляди души от населението е имало средно около 14 смъртни случая от коронавирус. 

"Как се свързва това с изменението на климата? През следващите 40 години се очаква повишаването на температурите да доведе до подобно увеличение на смъртните случаи - 14 смъртни случая на 100 000. В края на века, ако въглеродните емисии продължат да нарастват с висока скорост, изменението на климата ще доведе до това, че ще има допълнителни 73 смъртни случая на 100 хиляди души. С други думи, до 2060 г. изменението на климата ще бъде толкова смъртоносно, колкото COVID-19, а до 2100 г. може да бъде пет пъти по-смъртоносно", обясни Гейтс