Синоптиците предупреждават, че рискът от горещо лято в Обединеното кралство е повече от два пъти по-висок от обичайното, съобщава британският "Обзървър".

След като температурите в Обединеното кралство достигнаха 30 градуса през уикенда, синоптиците заявиха, че вероятността за "горещо лято" в Обединеното кралство вече е 45% - 2,3 пъти по-висока от средната стойност, съобщава "Обзървър".

Въпреки това все още няма "силни индикатори", че в Обединеното кралство отново ще се появят температури от 40С - сегашната рекордна температура, наблюдавана по време на миналогодишната гореща вълна, казва говорител на Метрополитен пред "Обзървър".

В репортаж за горещините този уикенд Sky News съобщава, че най-малко трима войници са припаднали по време на кралски военен парад. Той допълва, че според Метрополитен службата този уикенд е бил най-ранният през годината, в който температурата в Обединеното кралство е достигнала 30 градуса от две десетилетия насам.

BBC News съобщава, че британските пожарникари се готвят да приложат нови техники, научени от колегите им в Средиземноморието, тъй като "изменението на климата повишава нивото на риска в Обединеното кралство това лято".

The Times съобщава за писмо до министъра на околната среда Тереза Кофи от 37 екологични групи, които предупреждават, че водните компании в страната имат "крайно недостатъчни" планове за справяне със сушата. Прес асосиейшън съобщава, че са изразени опасения относно нивото на водата в езерото Лох Нес, което в момента е най-ниското от началото на записите през 1990 г.

Реакция на предупрежденията за горещините в редакционната статия на често скептично настроения към климата вестник Daily Telegraph се казва: "Нямаме нужда от предупреждения, когато термометърът показва нещо, което повечето хора биха сметнали за напълно нормална лятна температура."