The Guardian публикува нов доклад, според който развиващите се страни ще се нуждаят от 2 трлн. долара годишно за финансиране на борбата с изменението на климата до 2030 г.

Според вестника докладът е бил поръчан съвместно от правителствата на Обединеното кралство и Египет и представен на COP27.

Той продължава: "Тези цифри, които биха покрили нуждите на всички развиващи се икономики в света с изключение на Китай, са много по-високи от всяко финансиране за борба с изменението на климата, което досега е било предоставяно в помощ на бедните страни."

В доклада се допълва, че около половината от средствата могат да дойдат от местни източници, но "външното финансиране, както и Световната банка и други многостранни банки за развитие, също трябва да играят ключова роля". Ройтерс посочва, че според доклада настоящите инвестиции възлизат на около 500 млн. долара.

BusinessGreen добавя: "Докладът също така призовава безвъзмездните средства и нисколихвените заеми от правителствата на развитите страни да се удвоят от 30 млрд. долара годишно днес до 60 млрд. долара до 2025 г."

Междувременно Ройтерс съобщава, че "в понеделник Германия и Белгия се присъединиха към малък брой богати държави, които се ангажираха с финансиране за подпомагане на развиващите се страни, изправени пред щети и загуби, причинени от изменението на климата, като отделиха съответно 170 млн. евро и 2,5 млн. евро."

Това се случва в момент, когато Press Association съобщава, че първият министър на Шотландия Никола Стърджън е обявила фонд за финансиране в размер на 5 млн. паунда за справяне със загубите и щетите в развиващите се страни. На друго място New York Times съобщава, че Швейцария плаща на по-бедни държави като Гана или Доминика, за да "намалят емисиите си там - и да дадат на Швейцария кредит за това".

Вестникът пише, че "споразуменията пораждат опасения, че и други страни ще последват примера им, забавяйки по-трудното намаляване на емисиите на парникови газове в по-богатите страни".

Ръководителят на Международния валутен фонд заявява пред Ройтерс, че цената на емисиите на въглероден диоксид трябва да достигне средно поне 75 долара за тон в световен мащаб до края на десетилетието, за да бъдат постигнати глобалните цели за климата.

 

ИЗБРАНО