Администрацията на Байдън е изразила подкрепа за "умалена" версия на петролния проект "Уилоу" в Аляска, съобщава Financial Times, като твърди, че този ход е предизвикал гнева на екологичните групи.

Изданието обяснява: "В сряда Бюрото за управление на земите публикува окончателно екологично проучване за проекта "Уилоу" на стойност 8 млрд. долара, в което се препоръчва намаляване на обхвата до три сондажни площадки от петте, първоначално предложени от разработчика, петролната компания "КонокоФилипс".

Вестникът добавя: "Бурята около одобрението на проекта Willow подчерта дилемите, пред които е изправен президентът Джо Байдън, който преследва агресивна програма за климата, като същевременно изисква от петролните компании да увеличат производството, за да намалят цените на горивата за потребителите."

TheGuardian публикува историята под заглавие: "Възмущение от това, че правителството на САЩ одобри план за петролни сондажи в Аляска на стойност 8 млрд. долара".

В него се казва: "По време на предизборната си кампания Байдън обеща да прекрати федералните сондажи за нефт и газ и да премине към възобновяема енергия. Но с повишаването на цените на петрола вследствие на руската инвазия в Украйна президентът е изправен пред допълнителен натиск да увеличи сондажите."

"В неочакван обрат някои опоненти тихо насърчават администрацията на президента Джо Байдън действително да одобри проекта, но в толкова намален размер, че той вече няма икономически смисъл.

Те действат бързо, преди Министерството на вътрешните работи да издаде окончателното си решение след около месец."

The Hill, CNN и други също отразяват историята.