В изказване на Световния икономически форум в Давос активистката за климата Грета Тунберг заяви, че е "напълно нелепо", че Султан Ахмед ал-Джабер, главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC), ще председателства следващия кръг от глобалните преговори за климата в Дубай през ноември, съобщава Guardian.

Тунберг заяви на съпътстващо събитие, че лобистите оказват влияние върху тези конференции "по принцип открай време".

Тя добави: "И все пак някак си това са хората, на които изглежда, че разчитаме за решаването на нашите проблеми, когато те са доказали отново и отново, че не дават приоритет на това... Те дават приоритет на собствената си алчност, корпоративната алчност и краткосрочните икономически печалби пред хората и пред планетата."

Според вестника Тунберг също така е поискала от шефовете на компаниите, занимаващи се с добив на изкопаеми горива, незабавно да спрат откриването на нови обекти за добив на изкопаеми горива, като е подписала - заедно с други активисти, сред които Ванеса Накате от Уганда - заповед за "прекратяване и спиране", в която се казва, че "Big Oil" от десетилетия знае, че изкопаемите горива причиняват разрушаване на климата, и че е заблудила обществеността и е подвела политиците.

Към активистите се присъедини и ръководителят на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, който заяви, че е "много щастлив" от факта, че активистите придвижват напред дневния ред за климата, пише вестникът. Ройтерс, Хил и Индипендънт също публикуват материала, а Гардиън разполага с видеозапис на речта на Тунберг.

Ню Йорк Таймс съобщава, че специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери е предложил в Давос "пълноценна защита" на решението тазгодишните преговори на ООН за климата да се проведат в Обединените арабски емирства.

В кулоарите на събитието Кери заяви, че не бива да се съди за книгата по корицата: "Г-н Кери работи в тясно сътрудничество с г-н Ал Джабер от години и го нарече "добър приятел", като добави, че вярва, че петролният мениджър "ще бъде много сериозен и целенасочен събеседник по този въпрос".

Кери също така заяви: Смятам, че ОАЕ имат сериозни намерения в тази насока." "Има предимство да имаш петролна държава, която действително е в челните редици на някои от тези авангардни инициативи. Вестникът отбелязва, че коментарите на Кери са направени преди тези на Тунберг.

В интервю за форума на Ройтерс за глобалните пазари в Давос Бирол заяви, че "не би бил твърде спокоен" за енергийните пазари и че "2023 г. може да се окаже година, в която ще видим по-затегнати пазари, отколкото някои колеги си мислят". Бирол заяви, че има несигурност, за която трябва да се внимава, особено за китайското търсене и руското предлагане. Той каза: "Ако (китайската) икономика се възстанови през тази година, което много финансови институции очакват, тогава може да видим, че търсенето ще бъде много силно и ще окаже натиск върху пазарите."

В други новини за Тунберг, Daily Telegraph съобщава, че "германската полиция отрича да е организирала снимки с активистката за климата Грета Тунберг на демонстрация срещу въглищна мина във вторник". В статията се казва, че "отричането е дошло, след като в интернет са били споделени видеоклипове, които изглежда са показвали как полицаите третират г-жа Тунберг по различен начин от другите активисти на мястото на събитието".