В редакционна статия на Economist се разглеждат социалните аспекти на "плахия преход от изкопаеми горива", пред който са изправени страните от Персийския залив през следващите десетилетия.

Изданието обяснява: "Откакто през 70-те години на миналия век правителствата на страните от Персийския залив поеха контрола върху добива на нефт и газ от западните фирми, социалният договор беше ясен.

Управниците използваха петродоларите, за да поглезят поданиците си с всичко - от удобни работни места в публичния сектор до субсидии за водоснабдяване и бонуси за младоженците... Този договор в крайна сметка ще стане ненужен.

Една от причините е изменението на климата.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия, които заедно изпомпват 14 млн. барела петрол на ден, знаят, че търсенето на изкопаеми горива ще намалее. Това им дава възможност да трансформират икономиките си в рамките на 10-20 години."

Но, както пише изданието, "паралелно с това се извършва и друг преход, който е също толкова забележителен: преход от държавно ръководени икономики и консервативни социални норми към малко по-либерални и отворени общества. Тази перспектива е вълнуваща".

Тази еуфория може да помогне да се притъпи болката от икономическите реформи, пише изданието: "Обезщетенията се намаляват. ОАЕ се отказаха от субсидиите за гориво.

Саудитска Арабия може да ги последва. От 2018 г. насам четири от шестте държави от Съвета за сътрудничество в Персийския залив въведоха данък върху добавената стойност. Данъкът върху доходите, който някога беше немислим, сега е възможен." Всичко това "създава усещане за несигурност, както и за свобода", се казва в редакционната статия и се твърди, че "гражданите на страните от Персийския залив ще се нуждаят от инструменти, за да успеят в новата ера".

Той предлага: Образованието е добро начало. Учениците в Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ изостават значително от своите връстници от богатите страни. Процентът на отпадналите ученици е висок, тъй като учениците - особено момчетата - предполагат, че могат да разчитат на държавна работа. По-доброто образование би ги подготвило да се борят за такава в частния сектор."