Динамично, на места снежно време застига Балканите. Зимата доближава и нашата страна.

Големи количества снежни валежи в някои части на Словения затрудниха движението по пътищата, като създадоха много работа на зимните служби и пожарникарите, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Най-тежко е положението в общините Солвача, Веление, Войник, Кран, Подвелка, Жалец и Марибор, съобщава порталът 24UR. Регистрирани са 17 инцидента.

Най-много работа бе създадена по премахването на клони от дървета, които паднаха от тежестта на снега и блокираха пътища. В района Савинска паднаха 40 см сняг, а по планините са измерени и над половин метър сняг.

В момента всички пътища са проходими, но властите съветват водачите да шофират внимателно по пътищата.

Този процес утре ще обхваща и нашата страна.

Междувременно, в югоизточната част на полуострова, в източните части на България, където в момента духа силен вятър от юг и има обавен жълт код за това, въздушните потоци докараха прах от Сахара.

Това не е необичайно явление и се случва поне няколко пъти в годината. При ясно време небето придобива характерен жълтосив цвят, а ако има валежи, те също оставят прашни петна по предметите.

От срещата на двете въздушни маси - тропичната от Северна Африка и студената, която утре ще обхване страната ни, на места ще има и гръмотевични бури, а по високите полета, Предбалкана и Лудогорието ще вали и сняг.