Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури ще са между 17 и 22 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

Той прогнозира, че през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

Ноември ще започне с предимно облачно и хладно време, на места със слаби превалявания от дъжд, в планините над 1500 метра - от сняг. Към 3-4 ноември температурите относително ще се повишат. Времето ще е предимно слънчево, в сутрешните часове на места в равнините ще има мъгла. През втората половина от периода облачността ще е значителна. На много места отново ще има валежи. Температурите относително ще се понижат.

През първите дни от второто десетдневие на месеца температурите ще бъдат близки, а през втората половина от периода - и по-ниски от обичайните. Ще преобладава облачно време. Често ще има и валежи от дъжд, в планините - от сняг. Към 17-18 ноември температурите значително ще се понижат и в Предбалкана, и по високите полета, дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Ще преобладава облачно, в равнините - и мъгливо време. Валежите ще бъдат често явление. Относително повишение на температурите се очаква в средата на периода.

Климатичната справка на НИМХ определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите през ноември са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени "циганско /сиромашко/ лято".

Според астрономическата справка в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 01 минути, и залязва в 17.00 часа и 18 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 16 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7.00 часа и 37 минути, и залязва в 16.00 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 16 минути.

Фазите на луната през ноември са: на 8 ноември - последна четвърт, на 15 - новолуние, на 22 - първа четвърт, а на 30 ноември е пълнолуние.