Експертите на СЗО твърдят в излязъл доклад, че доказателствената база за опасностите от микропластмасата в питейната вода е недостатъчна или некачествена. 

Пластмасата, попадайки в околната среда, се разпада на микроскопични частици и те водят до замърсяване на водата. Изследванията, насочени към доказване на вредата от водата, замърсена с микрочастици, изследователите на СЗО считат за нискокачествени.

Пример е проучване върху мишки, които пият вода с 5 пъти по-голямо съдържание на микропластмаса. Впоследствие мишките започнали да страдат от възпаления на черния дроб.

>>>галерия снимки>>>>>>>>>

Същевременно, твърдят експертите, не е факт, че водата от чешмите, ако е надлежно пречистена, може да доведе до същите изразени резултати.

Авторите на доклада смятат, че е възможно и необходимо да се намали броят на пластмасовите частици в питейната вода.

Това е дълъг път, който включва намаляване на общото количество използвана пластмаса, нейната компетентна преработка и пречистване на отпадни води.

Експертите смятат, че водата от чешмата съдържа по-важни и доказани патогени от пластмасата и те вредят много повече от нея, тъй като почти 2 милиарда души, например, използват вода, замърсена с изпражнения (фекални води).

Какво можете да направите за собственото си здраве?

Можете да консумирате пречистена и филтрирана вода, както и минерална или изворна, но от доказан производител, за да си осигурите идеално чиста такава.