Според статистиката, 9 от 10 жители на Земята дишат ежедневно замърсен въздух, което води до развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания. Авторите на новото изследване добавиха този показател към списъка, на намаляващите "индекса на щастието".

Ученият от Масачузетския технологичен институт, Съцзи Чжън, заедно с колеги от САЩ и Китай, анализираха около 210 милиона публикации в Twitter, публикувани от жители на 144 големи китайски града от март до ноември 2014 г.

Въз основа на емоционалното оцветяване на всяко послание, е определен неговият "индекс на щастието". След това, тези данни са били сравнени с атмосферните данни през този период, отразявайки нивото на микрочастиците PM2.5.

В резултат на това е установено, че колкото по-замърсен е въздухът в региона, толкова по-нисък е "индексът на щастието" на туитовете на местните автори.

Особено силно качеството на въздуха оказва влияние върху настроението на жените. Освен това се наблюдават и други корелации: през почивните дни "индексът на щастието" на съобщенията е бил по-висок, отколкото през делничните дни и рязко намалява при силна жега. Но ако през уикенда има проблеми с въздуха, той пада повече от два пъти.