Тропическата буря Шантал се е образувала над 40 ° северна ширина. Това място на глобуса е по-близко до Гренландия,  отколкото до тропиците.

Шантал ще даде на Центъра за урагани на НОАА някакво занимание, докато големите истински урагани не дойдат през септември пише в туитъра си метеорологът и специалист по тропическите циклони Райън Мауи.

Работата е там, че настоящият август беше на път да стане първият от 25 години, в който не се е образувала нито една организирана тропическа буря в Атлантика, достойна да получи собствено име.

Необходимото условие за температурата на океанския повърхностен слой е налице - има обширни зони с температури над 27 градуса в тропическите части на Атлантика, но досега образуването на урагани беше силно потискано от голяма зона на низходящи движения в горната тропосфера в този регион.

В следващите месеци, обаче, световните метеоцентрали очакват тази зона да се размие и през септември и след това, до края на сезона (ноември или началото на декември) Атлантикът да генерира доста урагани.

Зоната над океана, в която се образува Шантал, е доста на север от "родилния дом" на ураганите, но макар по-близо до Гренландия, отколкото то топлите тропически и субекваториални води, се намира над място, където меандрира Гълфстрийм и температурата на повърхностния слой океанска вода е някъде в рамките на границата, достатъчна за образуване на тропически циклон или поне буря.

Шантал едва ли ще застраши сериозно американския бряг, но вероятно ще се влее в циркулацията на умерените циклони в по-високите ширини.

Друг любопитен факт е, че Шантал може да пресече маршрута на движение на яхтата с небезизвестната и усърдно пласирана от много медии "боркиня" с глобалното затопляне Грета Тунберг.