През миналия век повишаването на нивата на въглероден диоксид е спомогнало за по-бързия растеж на растенията - рядко срещано положително явление в предизвиканото от човека изменение на климата. Но сега, когато в голяма част от земното кълбо настъпват по-сухи условия, растежът на растенията може би не успява да се справи с емисиите, сочи ново проучване, публикувано на сайта Йейл 360.

Чрез фотосинтезата растенията превръщат водата и въглеродния диоксид в годна за съхранение енергия. Изгаряйки изкопаеми горива, хората са повишили нивата на въглероден диоксид от около 280 частици на милион преди индустриалната революция до 417 частици на милион през миналата година.

Този допълнителен въглероден диоксид е ускорил фотосинтезата, като е подтикнал растенията да поглъщат повече от нашите емисии и да растат по-бързо. От 1982 г. насам растенията в световен мащаб са добавили достатъчно листна покривка, за да покрият площ, приблизително два пъти по-голяма от континенталната част на САЩ.

Но изглежда, че ефектът отслабва. Въпреки че нивата на въглероден диоксид продължават да се покачват, повече от век затопляне е направило климата по-неблагоприятен за растенията.

По-сухите условия в много части на света означават, че дори растенията да получават повече въглероден диоксид, те губят и повече от другата ключова съставка, необходима за фотосинтезата - водата.

За целите на новото проучване учените събират данни от наземни монитори, измерващи нивата на въглероден диоксид и вода във въздуха от 1982 до 2016 г. Те сравняват тези данни със сателитни изображения на гори, тревни площи, храсти, земеделски земи и савани, като използват изкуствен интелект, за да забележат промените във времето.

Малките разлики в зеления оттенък на растенията, например, показват промяна в скоростта на фотосинтезата.

Проучването показва, че фотосинтезата се е ускорила до около 2000 г., след което е започнала да се забавя поради по-сухите условия. В бъдеще, според авторите, скоростта на фотосинтезата може да се изравни напълно, което ще затрудни контролирането на нарастващите въглеродни емисии и затоплянето. Резултатите са публикувани в списание Science.