Въглеродният диоксид (CO2) в атмосферата сега достига нива с 50% по-високи от времето, когато човечеството започва мащабно изгаряне на изкопаеми горива по време на индустриалната революция, съобщава материал на авторитетната британска метеоагенция Мет офис.

Последните измервания от обсерваторията Мауна Лоа на Хаваите показват, че за няколко дни през февруари и март 2021 г. атмосферните нива на CO2 надвишават 417 части на милион (ppm). Прединдустриалните нива са били около 278 ppm (вижте графиките).

През следващите седмици нивата на CO2 ще продължат да се увеличават допълнително. В резултат на това се очаква 2021 г. да бъде първата година, в която нивата на CO2 са с повече от 50% над прединдустриалните нива задълъг период от време.

Данните, получени от измерванията на ледената сърцевина в Гренландия и Антарктида, показват, че средната глобална концентрация на CO2 в атмосферата за 1750 до 1800 е около 278ppm. Това е стойността, която междуправителственият комитет по изменението на климата (IPCC) използва като прединдустриална изходна база за CO2 в своя пети доклад за оценка, публикуван през 2013-14.

Оттогава атмосферният CO2 нараства - стимулирайки продължаващото затопляне на глобалния климат. Сега, през март 2021 г., нивата са достигнали около 417ppm - 50% увеличение спрямо средното за 1750-1800.

Графиката по-долу показва атмосферните нива на CO2 от 1700 до 2021 г. Това се основава на данните от ледената сърцевина преди 1958 г., след това инструменталните записи в Мауна Лоа от програма Scripps CO2 и, накрая, прогнозата за CO2 от 2021 г. от Met Office. (Очевидната промяна през 1958 г. е, защото записите на ледената сърцевина не улавят сезонния цикъл, наблюдаван в инструменталните записи.)

Въглеродният диоксид е вече с 50 на сто над доиндустриалните нива

Снимки: Мет Офис

Следователно повишеното от човека увеличение на CO2 е наполовина по пътя си към "удвоен CO2" - дългогодишният еталон за количествено определяне на дългосрочното бъдещо глобално затопляне по отношение на равновесна климатична чувствителност (ECS).

Систематичните дългосрочни измервания на атмосферния CO2 са започнати през 1958 г. от Чарлз Дейвид Кийлинг от обсерваторията Мауна Лоа на Хаваите. Този запис на CO2 е данните зад емблематичната "Крива на Килинг".

Оттогава допълнителни места за измерване по света позволяват да се изчисли средната глобална концентрация на CO2. В комбинация с данните от ледената сърцевина, тези записи показват няколко важни неща.

Първо, средногодишната концентрация на CO2 се увеличава на годишна база. Това се дължи главно на изгарянето на изкопаеми горива, с допълнителен принос от обезлесяването.

Второ, тъй като емисиите, отделяни от човека, се увеличават, нарастването на CO2 се ускорява. Отнело е над 200 години, за да достигне 25% увеличение до 1986 г.

До 2011 г. - 25 години по-късно - увеличението достигна 40%. Сега след още едно десетилетие тя достига 50%.

Трето, всяка година има ясни сезонни колебания в атмосферните нива на CO2, като записите на Mauna Loa показва връх около май и най-ниска годишна стойност около септември. Това се дължи на това, че растителността поема CO2 през вегетационния период и го отделя през есента и зимата.

Въглеродният диоксид е вече с 50 на сто над доиндустриалните нива

Снимки: Мет Офис

50% увеличение на CO2

През май миналата година учените регистрираха концентрация на CO2 от 417 ppm в Мауна Лоа за няколко дни. През 2021 г. досега 417ppm са измерени в продължение на няколко дни през февруари и началото на март, но обичайната пролетна възходяща тенденция скоро ще вдигне концентрациите над това ниво за следващите три до четири месеца.

Следователно се очаква 2021 г. да бъде първата година с рекордни нива с нива на СО2 над 50% над прединдустриалните нива за повече от няколко дни.

Като цяло средната годишна концентрация на CO2 за 2021 г. се очаква да бъде 416,3 ppm (± 0,6). Тъй като годишният прираст е около 2,5 ppm - дори миналата година, когато емисиите спаднаха рязко поради икономическото въздействие на пандемията Covid-19 - ясно е, че 2022 г. ще бъде първата година със средногодишен CO2 на 50% над прединдустриалните нива .