Правителственият министър Стив Бейкър е заявил, че Обединеното кралство "не може да си позволи да поеме ангажименти за нулеви нетни емисии" през тази година.

Това съобщава изданието ай-нюз.

Стив Бейкър - правителствен министър и съосновател на малка група от консервативни политици, скептично настроени към климата, наречена Група за контрол на нулевото нетно потребление, е заявил, че "Обединеното кралство не може да си позволи да изпълни ангажиментите си за нулево нетно потребление в краткосрочен план поради продължаващата енергийна криза", съобщава електронният вестник i.

В изказване на конференцията на Консервативната партия в Бирмингам Бейкър заяви вчера, че правителството "трябва да се откаже от редица политики за нулево нетно потребление, за да спести на домакинствата повече от 1500 лири тази година", пише вестникът.

[Данните, които Бейкър използва, са от двустранична справка на Net Zero Watch, преименуваното звено за провеждане на кампании на лобистката група на климатоскептиците, известна като Global Warming Policy Foundation, от която Бейкър наскоро се оттегли като попечител, когато стана министър.

По-голямата част от предполагаемите "икономии" ще дойдат от ограничаването на свободната търговия с електроенергия с Франция. Това няма нищо общо с целите на Обединеното кралство в областта на климата.

В справката се предлага и намаляване на данъците с 10 млрд. паунда, което би нарушило условията на търговското споразумение между Обединеното кралство и ЕС, както и "спестяване" от премахването на разходи, които потребителите не плащат в момента.]

Според DeSmog "високопоставен служител на тинк-танк за свободния пазар, близък до министър-председателя Лиз Тръс", също призовава за отпадане на целта на Обединеното кралство за 2050 г. за нулево нетно замърсяване.

Междувременно министърът на бизнеса Джейкъб Рийс-Мог заяви на конференцията, че би бил "щастлив" да види фракинг в градината си, съобщават "Индипендънт" и "Гардиън".

The Independent съобщава, че бащата на Борис Джонсън, Стенли Джонсън, е "предупредил правителството на Лиз Тръс да не излага на риск жизненоважни мерки за защита на околната среда в "лудото бързане" за икономически растеж". Джонсън разказва пред вестника, че е "обезпокоен от плановете за дерегулация - включително обещанието да се премахнат законите на ЕС и да се създадат инвестиционни зони с ниски данъци".

Daily Express пък пише, че "министърът на транспорта Ан-Мари Тревелиан е отбелязала на конференцията "водещите в света" усилия на Обединеното кралство за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г.".

Тя разказва пред вестника: "Ясно е, че широката общественост е с нас. Трябва да продължим да работим, за да намерим решения [на проблема с изменението на климата]".

На друго място "Файненшъл таймс" съобщава, че "Odey Asset Management и редица водещи фондове, ангажирани с намаляването на емисиите на парникови газове, са инвестирали в британската компания IGas Energy, тъй като се възползват от решението на правителството на Обединеното кралство да отмени забраната за спорния процес".

В други новини от Обединеното кралство вестник "Таймс" съобщава, че "министрите са призовани да преосмислят реформите в системата за планиране, които на практика биха позволили на предприемачите да пренебрегват разпоредбите за защита на природата".

Това се случва в момент, когато правителството на Уелс обявява план за утрояване на темповете на възстановяване на торфищата в Уелс, съобщава "Гардиън".

Според BBC News планът е резултат от експертен преглед на начините за справяне със загубата на природа, възложен от уелското правителство.

Вестник "Таймс" съобщава, че "активисти празнуват отпадането на плановете за три вятърни парка в южна Шотландия като повратна точка в битката за запазване на естествения ландшафт на страната".