Коалиционното правителство на Ирландия постигна "оспорвана сделка" за намаляване на въглеродните емисии от ключовия селскостопански сектор на страната с 25% до 2030 г., съобщава Financial Times.

Това намаление е значително по-високо от 22%, на които се надяваха земеделските производители, но е под първоначалната цел, която Дъблин искаше да постигне - до 30%, пише вестникът.

Еймън Райън, министър на околната среда и лидер на Зелената партия, нарече това "значителна стъпка в правилната посока", а министърът на земеделието Чарли МакКоналог заяви, че намаленията са "предизвикателство", но са постижими.

Тим Кулинан, председател на Асоциацията на ирландските фермери, нарече 25-процентното намаление "огромно, огромно искане", което може да струва на фермерите 2 млрд. евро годишно, и заяви, че правителството не е очертало бюджет, който да им помогне да го постигнат, пише вестникът.

Той добавя: "Природозащитниците и опозиционните законодатели обаче твърдят, че намаление с по-малко от 30 % няма да е достатъчно, за да се постигне целта за намаляване на общите емисии на парникови газове в Ирландия с 51 % до края на десетилетието в сравнение с нивата от 2018 г.

Тази цел вече изглежда предизвикателна: според официалните данни емисиите на парникови газове са се увеличили с 4,7 % през 2021 г., а емисиите от селското стопанство, които съставляват почти 38 % от този общ обем, са се увеличили с 3 %."

Ройтерс също публикува историята.