"Климатична промяна" е синоним на "глобално затопляне", а не конспиративна подмяна на понятия. Глобалното затопляне е факт и през последните години видимо се ускорява, но това не е процес на равномерно повишение на температурите по цялата Земя, а хаотично, макар в посока на повишение, движение на температурите.

Арктика се е затоплила значително повече от останалата планета. Междувременно, въпреки, че океаните инкасират 1-2 порядъка повече топлина от атмосферата, заради многократно по-големия си капацитет за поемане на топлина, те са се затоплили с по-малко от градус, докато атмосферата - с близо градус и половина.

Но това затопляне на океаните не минава без последствия. И те се проявиха с цялата си прелест през тази зима.

Атлантическите циклони, които правят климата на Европа значително по-мек от този на останалите части суша, разположени на нейната географска ширина, са още по-яростни и заредени с енергия. В почти безспирен конвейер те атакуваха Северна Европа и Азия, като някои достигаха дори подстъпите на Тихия океан. както многократно писахме, те "не дадоха на сибирския студ да диша".

Поради тази причина, средната месечна температура в Москва беше +0.1 десета - символично, но положителна  и по-висока с цели 2 градуса от предходния рекорд, поставен през януари 2007 година. Това е с повече от 8 градуса над обичайната месечна температура там, която е между минус 8 и минус 9 в зависимост от избрания базисен 30-годишен период.

Междувременно, когато свирепата битка на великаните - атлантическите циклони и континенталния "диспечер" на зимния студ - Сибирският антициклон се водеше далеч на североизток, у нас често времето през януари беше тихо и безветрено. В тези случаи, макар във височина температурите да бяха много над обичайните, в приземния слой, все още ниското слънце не успяваше да разбие инверсиите без помощта на вятъра. Затова, макар, че у нас януари да бе по-топъл с два градуса и половина над обичайното, тези разлики (аномалии) не могат да се мерят с гигантските такива на север на континента.

Затова и у нас най-големи аномалии имаше в Дунавската равнина, където по-често духаше вятър, но средномесечните температури в София и Благоевград, например, са само няколко десети над нулата, сравними с тази в руската столица.

След топлото време през двата зимни месеца, Атлантикът освирепява още повече през февруари. Днес циклонът Киара удря Британските острови със свирепа ярост и ураганни ветрове над 120 километра в час, достигащи на моменти и невъобразимите за извънтропичен циклон 144 километра в час! Това изключва студена зима в следващите седмица-две, а у нас ще усетим също неговите прояви, макар в не толкова свирепа форма.

След студеното време вчера и днес, другата седмица ни очаква по-меко, "мартенски" тип време, с температури около и над нормалните и кратки превалявания от дъжд, "щъркелов сняг" и липса на ниски минимуми.