Емисиите на парникови газове в Китай (ПГ) надвишават тези на всички развити страни, взети заедно през 2019 г., съобщава Axios.

Източникът цитира нов анализ на Rhodium Group, независим доставчик на изследвания, базиран в Ню Йорк.

Китай надмина развития свят по емисии на парникови газове за първи път през 2019 г., казва директор на Родиум пред Axios. Азиатската държава сега е отговорна  за повече от 27% от общите глобални емисии, съобщава американската новинарска мрежа CNBC.

 В нейния доклад се подчертава, че констатациите са направени след срещата на върха по въпросите на климата, организирана от президента Байдън, "по време на която китайският президент Си Дзинпин отново обеща да гарантира, че емисиите на нацията ще намалеят до 2030 г."

САЩ остават вторият по големина замърсител, с 11%, съобщава Washington Post, докато "делът на Индия е на трето място - 6,6%, следвани от 27-те държави в Европейския съюз, които представляват 6,4%".

Междувременно китайският учен и предприемач Робин Зенг Юкун, който притежава 25% от компания, която произвежда батерии за електрически превозни средства (EV), се превърна в най-богатия човек в Хонконг, съобщават различни медии.

Нетната стойност на богатството на 52-годишния Дзен в реално време възлиза на 34,5 млрд. Долара, съобщава South China Morning Post, цитирайки Forbes

Базираният в Хонг Конг вестник заявява, че "бумът на електромобилите е помогнал нетната стойност на Zeng да се увеличи над 2,5 пъти от март 2020 г.".

Нарастващото състояние на Zeng отразява "интензивния интерес на инвеститорите към технологиите за съхранение на енергия на фона на новооткрития тласък на Китай да стане зелен",