BBC News публикува новина, в която интервюира редица учени в областта на климата и разглежда четири допълнителни причини, освен увеличаването на емисиите, причинени от човека, които биха могли да стоят зад повишаването на глобалните температури през тази година.

Изброяват се: "странен" Ел Ниньо; намаляване на аерозолите; голямо вулканично изригване; и антарктически "радиатор".

В заключение се задава въпросът: "И така, затопля ли се светът по-бързо от очакваното?"

"Макар че темпът на затопляне изглежда се е ускорил през последните десетилетия, той все още не е надхвърлил последователно диапазона на възможните температури, които учените са очаквали от климатичните модели.", смятат учените. 

Междувременно в. "Вашингтон пост" излиза със заглавие на статия: "В петък Земята премина, поне за кратко, опасен етап от глобалното затопляне".

Продължава: "Планетата отбеляза зловещ крайъгълен камък в петък: Първият ден, в който глобалното затопляне премина, макар и за кратко, праг, за който климатолозите предупреждават, че може да има катастрофални последици.

Предварителните данни показват, че глобалните температури са били средно с над 2C (3,6F) по-високи от историческата норма от времето, преди хората да започнат да консумират изкопаеми горива и да отделят парникови газове, които затоплят планетата.

Това не означава, че усилията за ограничаване на глобалното затопляне са се провалили - все още. Температурите трябва да надвишават референтната стойност от 2C в продължение на месеци и години, преди учените да я сметнат за нарушена. Но това е поразително напомняне, че климатът навлиза в неизследвана територия."

Във връзка с това "Файненшъл таймс" съобщава, че "цикличният ефект на Ел Ниньо, който помогна на света да достигне топлинен рекорд тази година и продължава да изостря и да се намесва в метеорологичните модели, ще се запази и през 2024 г., твърдят учените".

 За разлика от тях Daily Telegraph съобщава под опростено заглавие: "Глобалното затопляне може да не се случи толкова бързо, колкото си мислехме - ето защо". В него се съобщава за ново проучване, което установява, че "при екстремния сценарий за затопляне RCP 8.5, т.е. при сценарий, при който емисиите на парникови газове продължават да нарастват без ограничения, растенията ще поемат с една пета повече въглероден диоксид от въздуха, отколкото се очаква в момента".

В края на статията е поместено важното уточнение от професор Саймън Люис, професор по наука за глобалните промени в Университетския колеж в Лондон, който казва: "Това е добро проучване, но тълкуването на това какво означава то за бъдещото поглъщане на въглероден диоксид от атмосферата и в горите се нуждае от внимание. По-бързо растящите дървета обикновено имат по-кратък живот, така че е възможно да наблюдаваме по-голяма фотосинтеза, както показва това проучване, но без голямо допълнително увеличение на въглерода, съхраняван на земята."