Според ново изследване ключов температурен праг може да бъде надхвърлен още през това десетилетие, тъй като глобалното затопляне се ускорява по-бързо, отколкото се разбира в момента, съобщава "Гардиън".

В статията се казва, че това предполага, че климатът на Земята е по-чувствителен към предизвиканите от човека промени, отколкото учените са осъзнавали, което означава, че ще се отключи "опасен" взрив на затопляне, който ще накара света да бъде с 1,5 °C по-горещ, отколкото е бил средно в прединдустриалните времена още до края на десетилетието след 2020 г., и с 2 °C по-горещ до 2050 г.

В неотдавнашна статия на сътрудника на сайта Carbon Brief д-р Зик Хаусфатер се казва, че макар и да се наблюдава ускоряване на скорошното затопляне, то е в съответствие с прогнозите на климатичните модели и затова не е неочаквано.

The Guardian, обаче, продължава, като казва, че ускоряването на глобалното затопляне ще означава, че светът ще премине международно договорения праг, определен в Парижкото споразумение за климата, по-рано от очакваното.

Това рискува да доведе до свят, "по-малко поносим за човечеството, с по-големи климатични екстремуми", според водещия изследовател на новото проучване Джеймс Хансен, бивш учен от НАСА, който през 80-те години на миналия век отправи основополагащо предупреждение за изменението на климата към Конгреса на САЩ, допълва Гардиън.

Той цитира Хансен, който казва: "Бихме били проклети глупаци и лоши учени, ако не очакваме ускоряване на глобалното затопляне. Започваме да усещаме ефекта от нашата фаустовска сделка. Ето защо темпът на глобалното затопляне се ускорява