Guardian съобщава за предупреждението на учените, че "завръщането на Ел Ниньо на фона на климатичната криза ще навреди на здравето на хората в много части на света".

В статията се казва: "Горещият естествен модел на времето се завръща след три години на по-хладния си събрат Ла Ниня, потвърди Световната метеорологична организация (СМО) миналия месец.

Учените се опасяват, че със засилването му в някои страни ще се повиши рискът от глад, суша и малария. В съчетание с по-високите глобални температури, предизвикани от изгарянето на изкопаеми горива, промяната може да влоши редица опасности, свързани с горещините - от сърдечни заболявания до самоубийства."

Професор Грегъри Уелениус, ръководител на Центъра за климат и здраве към Бостънския университет, казва пред Guardian: "Топлината е недвусмислено опасна. Понякога тя води до хоспитализация, друг път до смърт. След това има и косвени въздействия, които следват от това."

Press Association също така съобщава за това как според учените Ел Ниньо може да тласне части от света към "неизследвана територия".

Това се случва в момент, когато необичайни, а в някои случаи и рекордни екстремни метеорологични условия продължават да обхващат голяма част от земното кълбо.

The Independent съобщава, че горските пожари на Хаваите могат да се окажат най-тежкото бедствие в щата от десетилетия, след като пламъците, подхранвани от ураганни ветрове, убиха 36 души и принудиха жителите да бягат в морето.

Отделно от това Independent съобщава, че президентът на САЩ Джо Байдън е обявил инцидента за голямо бедствие, което позволява на щата да използва федерално финансиране в усилията за възстановяване.

The Guardian съобщава, че кораловите рифове в Централна и Северна Америка и Карибския басейн "масово избеляват и умират от безпрецедентни нива на топлинен стрес", което поражда опасения, че "разразилата се трагедия" може да се "превърне в глобално събитие".

Междувременно в няколко доклада на Ройтерс се описват последиците от смъртоносните наводнения в Китай, Северна Корея и Норвегия.