Днес ще бъде облачно, с превалявания от слаб дъжд. Дневните температури ще бъдат от около 7 в Дунавската равнина, до 17 градуса в Югоизточна България. В северните райони ще се появи слаб вятър от изток-североизток.

През нощта все още ще превалява, по-значително на места в  централната част на Северна България. В Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от запад, предимно слаб. Минималните температури ще са от 4 до 9 градуса.

Утре през деня ще остане по-често облачно. Все още ще превалява съвсем слабо до обяд, когато преваляванията временно ще спират. Максималните температури ще се понижат и ще са от 9 до 14 градуса. Привечер срещу четвъртък над югозападните части на страната отново ще завали дъжд, по-значителен над Рило-Родопския масив, където по високите части ще вали сняг. Минималните температури ще са от 1-2 градуса в североизточните райони до около 7 на югозапад.

В четвъртък ще има незначителна облачност, по-късно през деня в Дунавската равнина ще задуха слаб и умерен източен вятър. Дневните температури ще бъдат от 6-7 градуса на североизток, до 12-13 в югозападната част на страната.

През нощта срещу петък вятърът от североизток ще се усилва. Минималните температури ще бъдат от минус 1 до 4, а дневните в петъчния ден - от 3-4 на североизток до 11 градуса в южните райони. Облачността ще бъде значителна, със слаби превалявания от дъжд по поречието на Дунав. По високите части на Лудогорието дъждът е възможно да преминава в сняг.

Още в следобедните часове в петък и през нощта срещу събота валежите ще се усилват и ще обхващат по-голямата част от страната. Все още ще бъдат от дъжд, но в североизточните райони, намиращи се в непосредствена близост до студената въздушна маса дъждът ще преминава в мокър сняг и сняг. Не са изключени неблагоприятни явления като обледеняване, както и виелици по високите места в Добруджа и Лудогорието. Дневните температури ще бъдат от нула-два градуса в Североизточна България до 9-10 в крайните южни райони.

В неделя обстановката над страната ще се усложнява още повече. С различен интензитет над страната ще вали: в североизточните райони във вътрешността - сняг и мокър сняг, на юг - предимно дъжд, но в централните части и в районите със смесена фаза на валежа са възможни и поледици, обледенявания на проводници и пътни настилки от тежък мокър сняг или леден дъжд. В североизточните райони ще бъде и ветровито, което още повече ще усложнява обстановката.

Повече подробности около обстановката в събота и неделя очаквайте в следващите дни и в последните 36-48 часа преди началото на процеса, заради изключително сложната синоптична ситуация, която се очаква през почивните дни. Промени са възможни и в двете посоки, но препоръчваме на тези от вас, които имат възможност да отложат пътуванията си в периода от петък вечер до понеделник,  да го направят.