От няколко дни страната ни се намира на границата на две контрастни въздушни маси: по-хладна на север и топла субтропична - на юг. 


Въпреки, че атмосферното налягане не е много ниско(колебае се около средното за това време на годината или е малко под него), атмосферата на границата между разнородните въздушни маси е неустойчива заради циклоналната кривина на изобарите над региона ни. Казано по-просто, вертикалните движения на въздушните маси не пречат, а действат успоредно, подпомагат конвективните процеси в резултат на силното слънце. В резултат образуването на облаци, вкл.купесто-дъждовни такива е "максимално улеснено".
След утрешния ден, когато, оставайки неустойчиво, на места ще има повече слънчеви интервали, а температурите ще са с 2-3 градуса по-високи от днешните, в четвъртък, а в централните и източни части на страната и в петък, отново ще бъде по-хладно и с повече превалявания.
Но това ще бъде реквиемът на основната част на този процес: още в следобедните часове на петъчния ден, отначало над Северозападна България, а в събота - над по-голямата част на страната, ще започне да се разпростира   гребен на високо атмосферно налягане.
Облаците от северозапад ще започнат да деградират, да се разкъсват и да намаляват. 
Но в петъчния ден над центъра и изтока на страната все още ще има предимно значителна облачност и условия за краткотрайни превалявания. Температурите в четвъртък и петък ще са от 20-22 до 26, 27 градуса.

В събота и особено в неделя облачността ще бъде с дневен ход, на фона на предимно слънчево време, като на все по-малко места в следобедните часове са възможни, вече локални кратки превалявания от летен тип. В неделя такива ще има само на отделни места около планините, а температурите в низините ще доближат 30 градуса.
По Черноморието в събота все още не са изключени краткотрайни превалявания, макар с намалял интензитет и на по-малко места.

Повечето обновления на моделите очакват, при цялата условност на прогнозите за 8-9 дни мапред,  страната ни да попадне под влияние на разположен западно и югозападно  антициклон. При реализиране на подобен сценарий, над Балканите ще започне пренос на горещи тропични въздушни маси и температурите в низините биха доближили, а в някои дни на места и надминали 35-36 градуса. Очаквайте анализите ни относно очакваното време през другата  седмица в следващите дни, а дотогава тези от вас, които предпочитат по-умерени летни температури могат да се насладят на времето до неделя.