През последните 2-3 седмици атмосферната циркулация не беше много типична за есента. Северно от нашия регион почти непрекъснато стационираха антициклонални области, в чиято южна периферия от североизточната четвърт у нас често проникваше сух и изстуден в условията на ниско слънце и къси дни, континентален въздух. Когато имаше пренос на топъл въздух от запад - за кратко и неособено интензивен, се образуваха инверсии в ниските места и там затоплянето не само не се усещаше, а гъстите мъгли пречеха на слънцето да повиши дневните температури. 

Тази, по същество суха зимна синоптична обстановка, по-типична за декември и януари, продължи до изминалата събота, когато започна промяна на циркулацията над континента.

В резултат на това, месец ноември е на път да излезе с рекордна за последните десетина години отрицателна температурна аномалия, която към момента е средно минус 2.5 градуса за страната, но ако вземем предвид само градовете в равнините, тя е около и над минус 3 градуса. Причината е, че планинските станции са с положителна аномалия: заради липсата на инверсии там температурите са малко над нормалните, с около един градус за съответните места и това редуцира частично големия минус от низините.

Днес и през оставащите два дни времето ще бъде по-топло от обичайното в голяма част от страната, но натрупаната аномалия за месеца няма да бъде редуцирана съществено и по преценка на  vremeto.dir.bg  средно за страната тя ще остане под минус два градуса, което поставя изминалия месец сред най-студените спрямо норма за последните десетина години. По-конкретни стойности на средни температури и аномалии по градове, очаквайте в анализа за изминалия месец на сайта ни в четвъртък, 1.12.