Със задължителната уговорка, че става дума за 10-дневна прогноза, за вероятността за чиято реализация винаги трябва да имаме едно наум, ето кратък анализ и картина на тенденциите, които американският GFS вижда за следващите десетина дни.
Към настоящия момент над южната част на Европа са разположени два антициклонални центъра, които могат да бъдат добре проследени в горната част на ниската тропосфера. Единият, Азорският антициклон, е с център малко североизточно от обичайното си местоположение, западно от Бискайския залив.
Втори център е разположен над Балканите, а добре проследим гребен завива север-североизточно и продължава до ледената акватория на Карско море. 
Области на ниско налягане има над южния Медитеран и Северозападна Африка и голямата Атлантическа долина, започваща западно от Азорите, която продължава дъгообразно нагоре към обичайно разположеният Исландски минимум и Скандинавието. Тя е дълбока в централната си част и с тенденция южната и периферия да се измества в посока на Западното Средиземноморие, но недостатъчно на изток, за да повлияе сериозно на времето у нас.
Обръщаме внимание, че вече сме в топлото полугодие и антициклоните  не са "лошите" герои, тъй като понастоящем обуславят предимно слънчево и топло време. Изключение правят при определени условия перифериите  им, при които има дневен ход на облачността и евентуални локални краткотрайни превалявания след обяд.
Многократно в статиите тук сме напомняли, че 7-10 дневните прогнози са доста несигурни, но в някои случаи като сегашния може с приемливо висока вероятност да твърдим, че доколкото конкретните нюанси няма как да се прогнозират с точност по места, в общ план създалата се циркулация ще се запази без съществена промяна за нашия край на континента.
През следващите няколко дни страната ни ще бъде близо до центъра на обединената антициклонална област,  в последните дни на седмицата - в западната периферия на доста солиден и добре изразен континентален антициклон с център най-общо над Казахските степи, а впоследствие - отново по-близо до централната и част.
През следващата седмица моделите запазват относително единодушие, че този антициклон ще усилва влиянието си над нас. Намирайки се в западната му периферия, времето у нас ще се определя от въздушен пренос от южната четвърт - югоизток, югозапад  и юг. Това прави почти сигурна прогнозата в частта и за температурния фон. казано кратко, времето у нас ще бъде топло
Не така стоят нещата с валежите. Без съмнение, през повечето дни времето ще бъде слънчево преди обяд, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. В зависимост от разпределението на атмосферното налягане във височина, при наличие на висок циклонален вихър в близост до нас(евентуално попадане в периферията на споменатата област на ниско налягане над Западното Средиземноморие) биха могли да се създадат условия за по-лабилно време в следобедните часове. Със сигурност ще има дни, в които на малко или повече места, с по-голяма вероятност в планинските и полупланинските райони, ще има краткотрайни превалявания, но те са по-малковероятни през първата половина на празничния период. 
На тази карта на прогнозираната приземна температура za 29.04 можете да видите, че нашият полуостров ще бъде най-топлото място в Централна и Западна Европа. Източник:meteoinfo.by
В заключение: може да се  разчита на топло време с температури малко, а в голяма част от дните и доста над обичайните за периода през повечето или всички дни от  27 април до 4-5 май. С голяма вероятност ще има и много слънце, особено в часовете преди обяд. В следобедните часове ще има развитие на купеста облачност, но само в някои от дните и с по-голяма вероятност към края на периода, както и около планините.
По морето температурите ще са с няколко градуса по-ниски от вътрешността на страната, заради преобладаващите в периферията на разположения на изток антициклон ветрове, които ще духат откъм морето. Затова, ако държите на плаж, по-сигурният избор е басейн във вътрепността на страната.  В дните със западен вятър(откъм сушата) и там ще се затопля чувствително, но като цяло времето там ще бъде по-хладно, а ще има и дни, в които температурите ще са по-ниски от тези в ниските планински части до 1000-1200 метра..
По планините  след обяд ще има краткотрайни превалявания, но те няма да са масови през повечето дни, а температурите и там ще са значително над обичайните за началото на май и ще бъдат характерни по-скоро за лятото.
Напомняме, че това е само предварителна прогноза, а конкретните параметри можете да проследите в следващите дни в седмичните ни прогнози.



ИЗБРАНО