След 3-4 дни с приятни пролетни температури от около, а впоследствие малко над 20 градуса след събота, вероятно в средата на следващата седмица през страната ще премине още един атмосферен фронт. 
Това ще се случи около сряда(вторник-четвъртък според различните модели и обновления), т.е в навечерието на Великденските празници.
При цялата условност на тези сценарии за време от 10 дни напред, все пак може да се кредитират "опашките" им, които вещаят за след този хладен етюд ново затопляне. То вече има шанс да повиши максималните температури до майски стойности - около и дори над 25 градуса в низините. 
Вероятност това да се случи има още на границата на втората и третата декада на месеца, или най-късно до средата на третата му десетдневка.

Въпреки че многократно напомняме за несигурността при прогнозите за повече от 7-8 дена напред, ако вземем предвид, че подобен сценарий се реализира в последните две-три години(трайно преминаване на максималните температури в низините в близки до летните стойности към 24-26 април), основателно може да се допусне, че и тази година подобно развитие е достатъчно вероятно. Нещо повече, има немалък шанс това да се случи и няколко дни по-рано.
Разбира се, няма как да се прогнозират точните параметри още отсега, а само, с някаква вероятност, самата тенденция и най-общо времевите рамки, когато това ще се случи, а именно: от периода на празниците до последните 5 дни на месеца, 19-20 докъм 25 април.
Основания: Атмосферната циркулация над континента. Въпреки известните меридионални  "залитания"(довечера и утре и още веднъж към вторник-четвъртък идната седмица), активните атмосферни процеси протичат по-често северно от нас, в по-високите ширини.
Проникващите към Балканите по-хладни въздушни маси бързо се трансформират от все по-силното Слънце и не на последно място: в следващите десетина дни Северна Африка вече изцяло "облича в лятна премяна" въздушната си маса във височина и след 10-15 дни всеки въздушен пренос с южна компонента, дори частично трансформиран, ще носи първия полъх на предстоящото лято. Т.е, лятото няма да започне в края на април, а след по-кратък или по-дълъг преходен период, който ще започне в споменатите срокове и ще завърши с пълното унищожаване на остатъчния студ в Арктика в края на май - първата половина на юни.
Докато всички очакват с нетърпение предстоящото горещо лято, трябва още веднъж да обърнем внимание на опасността от предстоящи слани в петък и събота най-вече в Югозападна България и високите полета на централната част на Западна България.

На изток допълнителното охлаждане след полунощ в петък (и събота отчасти)на хладния въздух, който ще прониква довечера и утре, ще бъде стопирано от все още наличната там плътна облачност: практически в тези райони, за разлика от процеса в началото на април опасност от слана няма.

В Северозападна България пък, въпреки по-голямата вероятност за ясно време, ще духа слаб или умерен западен вятър и опасност от слана също практически няма. Такава има само в споменатите централни и южни части на Западна България - котловините и ниските части на релефа, заради ясното(в някаква степен) и едновременно тихо време.

В събота сутрин тази опасност там дори е още по-голяма, но според vremeto.dir.bg засега не може да се каже достатъчно категорично дали няма да се задържи някаква облачност, която поне отчасти да намали сериозното изстиване, което в случай на липса на облачна покривка би било неминуемо: в полетата на Софийско, Пернищко, Сливница, Кюстендил и Драгоман приземния слой би се охладил и до около минус 2 и дори минус 3 градуса. Повече яснота за съботните слани очаквайте утре и в петък.