До момента за изтеклата по-голяма част от юли, температурите са с около 2 градуса и половина над обичайните за месеца. Първата му половина беше с нормални стойности, а след това започна продължителен горещ период.
Стартирайки от 15 юли, до днес температурите в страната са средно с между 2 и близо 6(шест) градуса над нормалните за периода.  

Горещините дължим както на силното лятно слънце, така и на атмосферната циркулация над континента.
В момента струйното течение във високите части на приземната атмосфера - тропосферата, в района на атлантическо-европейския сектор на глобуса, е със съвсем слаба меридионална извивка, т.е амплитудата на вълната на тази струя  е   малка, за разлика от положението в края на месец юни, когато тя бе съществена, а нашата страна се намираше в близост до нейната челна част, по която от северозапад се спускаше по-хладен и влажен въздух оттам и по-ниските, нормални юнски температури.
В момента струйното течение, маркиращо приблизително границата между горещия тропичен въздух и по-хладните въздушни маси на умерените ширини, се намира в нашия регион на няколкостотин километра на север.
За кратко в последните дни то бе по-близо, а в петък отново ще доближи  по-южни части на  Балканите, но това няма да доведе до съществено захлаждане у нас.

Преди това, утре и вдругиден, по периферията на антициклонален гребен от югозапад, у нас ще нахлуе с няколко градуса по-гореща въздушна маса от Северна Африка. Като резултат актуалният тазгодишен температурен рекорд от началото на третата декада на юли в Сандански, ще бъде подобрен на повече места в страната.

За сравнение, въздушната маса, която на 5 юли 2000 година донесе съвременните температурни рекорди в страната - Пловдив 45, Видин 44, София 40, беще с температура във височина около 27 градуса.
Настоящата едва ще достигне 25, като при това  повърхността в атмосферата, на която тя ще бъде налице(геопотенциалът) е по-ниска, съответно и възможността тя да расте(с около градус на сто метра снижаване до повърхността) - по-малка.

Друг важен фактор за извличане на максимално високата възможна температура за конкретно място, е посоката на вятъра при земната повърхност.

При западен вятър такива най-горещи точки са Видин и Пловдив, но при източни и/или южни потоци кандидатите за рекордьори са други места по източното поречие на Дунав и Тракия, както и югозападните райони.

Накратко, утре и в четвъртък стойности от 40, до около 42 градуса са вероятни, но температурни рекорди по места ще има само, ако  на съответната дата от началото на меренията до днес не е имало по-високи температури.
За падане на абсолютни рекорди въобще, не може да се говори, тъй като стойностите ще ги доближат в най-добрия случай на 3 до около 5 градуса.

Казано по друг начин, горещините ще бъдат много сериозни, но не и рекордни в абсолютно изражение, а само за съответната дата и място.

Какво ни очаква после?
От петък от северозапад ще проникне малко по-прохладен или по-точно казано, не толкова прогрят въздух. Гребенът ще израсне в северна посока, към Централна Европа и въздушният пренос у нас ще се ориентира от североизток.
Ако това се бе случило през октомври, щяхме да усетим първият полъх на късната есен, но при високото лятно слънце, което прогрява добре въздуха чак до ледените акватории отвъд Полярния кръг, ефектът ще се изрази в понижение на температурите от интервала 36-41, 42 градуса до по-"човешки" стойности от 31, 32 до 35, 36 градуса.
В първите дни на август температурите, макар все още над обичайните, ще бъдат по-близки до тях.
По отношение на валежите, от четвъртък, с проникването на  доста трансформирания, но все пак  по-хладен и влажен въздух, отначало на северозапад, а впоследствие и около централните части на страната, ще има някакви условия за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Тези явления  няма да бъдат повсеместни, нито дори достатъчно масови - на не повече от 20-30 на сто от територията на страната, основно в наветрените планински части, както и в някои места на Централна Северна България(най-общо около оста Плевен-Ловеч), където при очаквания сценарий ще се засрещат въздушни потоци от север.

Времето остава подходящо за туризъм, с някои уговорки:
При обръщане на вятъра от североизток, плажуващите следва да имат предвид, че вълнението доста ще се усили. В същото време в повечето места водата остава много топла.

В планините от петък до неделя на места ще превали и прегърми, но дори след понижението от утрешните 27-29 градуса на 1200 метра, температурите ще останат сравнително високи.

В средносрочен план няма съществени изгледи за генерална смяна на циркулацията, което означава, че месец август с голяма вероятност ще бъде малко или повече по-топъл от обичайното.
При валежите нещата зависят от поведението на полярното струйно течение, като засега, поне що се касае за първата десетдневка на месеца, изгледи за по-сериозни и повсеместни валежи няма.

Очаквайте редовните ни прогнози и анализи и в следващите дни, както и през август.