Без това, последната беше доста мека и безснежна на по-голямата част от територията на страната - почти цяла Южна България и западната част на Дунавската равнина.
Според прогнозите от началото на седмицата, от утре до петък страната ни ще бъде под влияние на преминаващ над Балканите обширен по площ, но неособено дълбок средиземноморски циклон. Започвайки от тази вечер, той ще донесе превалявания с продължителност около две денонощия над страната. Липсата на съществени, както температурни, така и барични градиенти в този "уморен" вихър, ще обуславя продължителни, но не толкова интензивни превалявнаия у нас. Максимумът им ще бъде през предстоящата нощ и утре. Валежите в низините под 500-700 метра надморска височина ще бъдат изцяло от дъжд. До утре около обяд дъжд ще вали и по-високо, дори в ниските планински части, но впоследствие с отминаването на центъра на циклона на изток, той ще увлече по-студени въздушни маси от север-североизток и през нощта срещу петък и в петък преваляванията ще преминават постепенно в сняг в по-ниските места. Успоредно с това, валежите ще отслабват и прекъсват, като в петъчния ден, когато вече бъде достатъчно студено за сняг в Северна България и по високите полета на Западна, валежите ще спират окончателно. Слаби прехвърчания/преръмявания  са възможни в Предбалкана и на североизток, но съществена снежна  покривка няма да се образува.
Дневните температури днес и особено утре в източните райони и северно от планините ще са високи за сезона. Въпреки слабите градиенти, все пак въздушният пренос в челната, предна част на циклона, ще бъде от южната четвърт и на места в тези райони дневните стойности ще достигнат 12-14 градуса/вижте прогнозите по градове/.
В четвъртък ще започне плавно захлаждане, а в петък с ориентирането на вятъра от север и по-често значителната облачност, ще бъде по-студено, с температури в северните райони от 4-6 градуса,  до около 9 на юг. В крайните южни райони са възможни и малко по-високи стойности при продължителни разкъсвания на облачността.
Ето какво следва според моделите като барична обстановка над континента в обедните часове на неделния ден:
Почти целият Европейски континент е под влиянието на голям по площ антициклонален гребен, разпрострял се от Мароко и Алжир на югозапад, през континента на североизток, до Урал и Средна Азия. Балканите се намират в южната му периферия, на границата с него и една още по-слаба циклонална област южно и източно от тях. Намалялата динамика на атмосферата в региона се допълва и от неособено дълбоката Атлантическа долина, в сравнение със силните и активни циклонални вихри отпреди седмица.
При такава барична обстановка, ако беше декември или януари, североизточните потоци над региона биха осигурили стабилно и сравнително продължително студено време над страната и особено в низините, с двуцифрени отрицателни минимуми на доста места и дневни  максимуми, които в инверсионните райони не биха превишавали нулата. Само че последните дни на февруари не са декември именно заради ролята на Слънцето. Като резултат от слънчевата радиация, в зависимост от наличието на облачност в по-голяма или по-малка степен, съботните и неделни температури на немалко места в низините ще бъдат малко или повече по-високи от петъчните, въпреки че въздушната маса във височина ще бъде с 1 до 3 градуса по-студена от тази в петък заради наличието на адвекция на малко по-студен въздух от североизток.  Това не се отнася за районите, където ще има повече облаци - Предбалкана, планините, както и Североизточна България, макар че и там съществени студове няма да има, а температурите ще бъдат в рамките на обичайните за февруари. По-топло през деня ще бъде в западната част на Дунавската равнина, по-голямата част от Южна България и особено югозападът на страната и крайните южни райони.  Това важи в по-слаба степен за минималните температури, които в неделя и понеделник според днешните очаквания ще се понижат с 2-3 градуса спрямо съботните и ще бъдат отрицателни в по-голямата част от страната, от около минус 4, минус 5 до нула градуса. При "лошо стечение на обстоятелствата" - едновременно изясняване и стихване на вятъра в затворените котловини и ниските места, не са изключени и с 2-3 градуса по-ниски стойности. Там сутрин е възможно и образуване на краткотрайни мъгли.
Ето и някои астрономически данни:
На 44 градуса географска ширина/най-северните части на страната/ на днешния ден  продължителността на деня е 10 часа и 20 минути. След седмица, в понеделник, денят вече е с 23 минути по-дълъг.
Слънчевата енергия, която един квадратен метър от земната повърхност на тази ширина получава по обед днес е 566 Вт.
Само след седмица  тази стойност е 604 Вт  и продължава бързо да нараства от ден на ден, като в началото на март достига 700 Вата. 
Въпреки, че радиационно пролетта бързо идва, все пак не са изключени и зимни дни, при интензивен пренос на много по-студен въздух от високите ширини: там в момента въздушната маса е най-студена, а арктическите ледове ще увеличават площта си още цял месец, преди да тръгнат надолу в края на март. Подобен пренос, обаче, няма как да бъде толкова продължителен, особено в условията на затоплящия се климат от последното десетилетие.
Как ще се развиват процесите през последнте дни на месеца, все още не е възможно да се твърди с достатъчна сигурност, поради слабите и размити барични формирования, които очакват моделите в началото на следващата седмица. Следете анализите ни и в следващите дни.

 Прогнозни карти:  

Прогноза за очакваното температурно поле при земята в 2 ч. българско време в петък, 15 февруари - източник meteoinfo.by, по сурови данни на GFS

Прогноза за очакваното температурно поле при земята в 2 ч. българско време в събота, 16 февруари - източник meteoinfo.by по сурови данни на GFS

Прогноза за очакваното температурно поле при земята в 2 ч. българско време в неделя, 17 февруари  - източник meteoinfo.by по сурови данни на GFS