Двоен шок в Калифорния: без електричество и с най-скъпия бензин

Причината, според властите, е необходимостта да бъдат предотвратени горски пожари

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В България един US галон 95Н равнява се на щатския 87 струва 4.69 US долара в момента. Няма как да струва 6 долара масово. В САЩ разликата в цените на горивата от бензоностанция до бензиностанция, понякога е над долар и зависи къде се намира самата бензиностанция. Пример във Вегас може да е 4 долара но на път за Финикс в средата на пустинята може да 5.50 долара. Знаейки, че близките 300 километра няма друга бензиностанция ще заредиш ако не си заредил в града достатъчно.

ще трябва американските кюрди да поискат независимост от империята

Животът в Калифорния е скъп и скучен. Може за милионерите това да е Рай, но за останалите 90%, които живеят там, съществуването е ежедневен Ад.

под 60 000 $/годишно доход в СФско си жив-умрял.....

Калифорния затъва и това е резултат от управлението на левите либерасти там.Всички щати , в които управляват демократи вървят надолу.

много точна диагноза браво !

По време на слънчеви дни слънчевите системи генерират повече сок, отколкото може да се консумира в дома. Я ПАК! КАКВО НЕ МОГАТ ИЛИ МОГАТ ДА ГЕНЕРИРАТ МВРЕЖИТЕ?!

Домашна система може да генерира през деня повече ток отколкото се консумуира в дома. Ако системата ти е 5 кВ максимум (солидна система), обед е без облаци, накъде лятото 30 юни, някъде на юг, а ти си на работа и у вас консумира само телевизора в стенд бай около 1 ват и ... е хайде и си оставил климатика да дърпа 2 квата максимум ... То в задачата се пита колко излишно електричество може твоя дом да прехвърля в системата или грида?

Ей българина е гьонсурат, аз съм на 7мили от пожара!!! Ток има и ако е нямало може би за 10мин!!! Бензина в Калифорния варира за днес между 4.03$-4.49$, да в Бевърли Хилс има 2-3 бензиностанции на ирански евреи боклуци които продават по 5.50$ винаги долар над цената! Имам и Sunrun система с 32панела и плащам за 2 месеца ток 20$!!! Българина му сервират лъжи и той почва да яде лай...а!

Аре отивай да чистиш кенефите. Разбрахме колко прекрасно си мислиш, че живееш. За твое сведение, никой който живее прекрасно, не държи останалите му сънародници да разберат колко успял бил той... В момента се намирам точно на тези координати: 34°06'33.9"N 118°04'05.0"W

Е па на мнооо убаво място виееш а не сте се сетили да си направите offgrid соларна система...е нали сте много умни хамериканците ве...да ви ева у кау.ните...Немало акумкураторни системи ...има бе гало..ши ама един акумулатор струва $600 единия а за нормална система ти трябват около 10 бройки...само акумулаторите ти са 6000 долара...

6000 долара са половин заплата всеедно в БГ да си ги купиш за 300 лева - твоята като е 600

ще скочат покупките на ел коли те имат и акумолатори за къщата

Нали не са им спирали парното

Чета коментарите още са на дървени стълбове.Ами като си нямат пожарна и аварийна безопастност а са стиснати и няма от коя държава да откраднат така ще да е .А и явно образованието им е на ниво щото при нас .........ВЪНШНО ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИ МЕСТА Чл. 260. (1) Външното електроснабдяване на населени места се изпълнява най-малко с два източника на захранване. (2) По изключение се допуска електроснабдяване от един източник само за отдалечени малки населени места. Чл. 261. При проектиране на външните захранващи електрически линии задължително се вземат предвид: 1. етапността на изграждане на населеното място; 2. балансите на електрическа енергия и мощност; 3. източниците за захранване на мрежата; 4. подстанциите ВН/СрН; 5. конфигурацията на електрическите мрежи СрН и НН. Тъй де Чл. 237. (1) Потребителите на електрическа енергия в населените места се разделят на следните основни групи: 1. битови; 2. обществени; 3. промишлени; 4. селскостопански. (2) В групата на битовите потребители се включват жилищните сгради. (3) В групата на обществените потребители се включват общественообслужващите сгради, малките обслужващи фирми, външното осветление, водоснабдяването, канализацията и градският електротранспорт. И ТУКА СЕ СМЯТА по формулки за 8 клас. Задължително кабелите са в земята за да се избегне повреда на уредите от статично електричество и мълнии.Ако са на стълбове се изчисляват заземителни въжета. НО ДА СЕ ВКАРАТ В ЗЕМЯТА ПРЕЗ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ АБСУРД.1. в електрическата или технологичната част е предвидена необходимата степен на резервиране и е изпълнена по такъв начин, че изключването на посочените консуматори не разстройва технологичния процес; 2. повредата на проводника при к.с. не може да предизвика взрив или пожар; Изобщо капитализма от алчност го е докарал до безумие........................

Слънцето и вятъра са спомагателни, а не основни мощности. Слънчевите колектори на покрива не са решение за постоянно електроснабдяване на дома. Необходими са батерии, които не са никак евтини и са консуматив. А сега си представете всички с електромобили и някой дръпне шалтера за 24 часа. Интернета спира, фейса го няма, след 300-400 км автомобилите спират да се движат,комуникациите спират да работят, логистиката отива на майна си ...... Но въздуха ще бъде чист, което е много добре. Накратко - при силно желание от наша страна, може да си сринем цивилизацията за 1 месец.

добър коментар но за съжаление малко хора го разбират а и зелените шарлатани се интересуват само от фондове за харчене :-)

И така след 500 до 800 км всички бензини и дизели спират също. Щот и рафинеррите не работят на слънце. Корабите дето карат петрола също не работят на слънце. Нито пък каквото и да е било работи без енергия. Е винаги има малко слънце и вятър с подходяща система, която да работи без нуждата от грид. Е в тия домове ще може да се включи един телевизор или радио или малък климатик или печка, поне докато има слънце. Сещаш ли се? А това което не се знае, че много от соларките продавани сега са без акумулатори и ... при изключен грид се изключват. Няма къде да блъскат излишъка, а и от гледна точка на сигурност, никой не пуска ток в изключен грид, за да не утрепа техници работещи по жицата или да не утрепа хора по улицата дето си играят с жици висящи по стълбовете ... примерно.

По време на слънчеви дни слънчевите системи генерират повече сок

пак да гласуват за демократите

какво ще правят сега при средна заплата в щата 3000 долара, с ужасяващо високата цена от 1.10 USD/L и още по-голям ужас спряха им тока за цели 12 мин. та так в България се разбра.

мъ няма дъ моа дъ спя ки ут тва съупщение

На тъпите американци жиците им още висят по дървени стълбове, но иначе карат тесли. Освен това всички там са на хапчета, абе сбъркана държава.

Дървените стълбове не са проблем. За Калифорния те имат много предимства пред бетонните. Въздушните мрежи за калифорния за задължителни. Там земята се люлее постоянно и кабели заровени в земята не са добра идея.

Люлее се на бабата ти хвърчилото Умнико. Жиците им висят по допотопни стълбове от времето на колонизацията за да може да се късат като подухне малко вятър. Така се осигуряват работни места на хиляди излишни хора, иначе какво да ги правят? да стоят без работа ли техниците.

А в Япония що не са с дървени стълбове? Нали и там земята постоянно се люлее от земетресения... (даже повече, отколкото в Калифорния)

Националния продукт който създава този щат в Америка за 1 година,се равнява на националния продукт който България създава за приблизително 15 години.

Вярно е, но и нас натам са ни повели горе споменатите...

Кой се е хванал с България, далеко не е стигал!

Американците тепърва ще си патят от перките и соларите. Нашето тепърва предстои. А като за капак ликвидирахме електропровода Мир и отдавна не можем да смучем енергия от руснаците.

Няма безплатен обяд, глупако.

Около 4 долара е галонът. Заредих в сряда и имам ток. Нямам пари за тесла.

Щом е ОКОЛО значи си зареждал на бензиностанцията в Богоров, която бе на Илия Павлов а сега е на Газпром. Човек когато зарежда гориво знае каква е цената а не ОКОЛО. ОКОЛО 4 долара е цената на бензина в Богоров, но е менте. За това е толкова евтин. Тъпанар. Впрегни магарето и излез по къра.

Горките американци. Какво доживяха- българи да ги жалят ,,,,,,

Под ръководството на проф. Никола Тодориев и проф. Ангел Писарев /Министър и зам. министър/ България изгради най-стабилната енергийна система в света. 12 000МВ базови мощности, 2500МВ регулатори и 4000мв резерв, който при определени обстоятелства можеше да работи като базов. Енергиййната ни система бе ъолкова стабилна, че за разлика от мавзолея, който Бъки Бомбата гърмя с бомби само 7 дни за да го разруши, рогната енергетика вече 30 години всякаква неграмотна, невежа, необразована и проста паплач вече 30 я гърми и полага неистови усилия да я разруши и все не успява. Проф. Тодориев, проф. Писарев поклон до земи от мен. Освен, че изградихте енергийната система, обучихте и над 15 000 студенти, които дълги години бяха гръбнака на родната енергетика. Още веднъж ПОКОЛОН ДО ЗЕМИ.

хахаха Най-стабилната енергийна система в Света с режим на тока 2 на 2. Социалистическа работа.

да "Ото Скорцени" прав си такива хора вече няма. Дали не си завършил МЕИ :-) за мен и професор Трайко Петков (катедра Автоматика & Телемеханика) беше също истински човек !

И аз пак НЕ разбрах , в Калифорния по-добре ли се живее или не ?!

Не. Земетресения, липса на метро, скъпотия, мизерия и колосална престъпност. Това е Калифорния в момента. Отдавна фалирал щат.

Скъпотията е просто умопомрачителна. Америка не е за нормални хора, трябва или да си приказно богат или абсолютен глупак.

Питай бездомните! Те не са малко. Nearly 53,000 people were homeless in L.A. County last year, according to a point-in-time count. A record number of homeless people — 918 last year alone — are dying across Los Angeles County, on bus benches, hillsides, railroad tracks and sidewalks.

Взеха да се прокрадват разни истини по новините. Като например че соларната енергетика не струва.

Тя си струва, защото енергията я има и е безплатна. Сега, че не можем още да я усвояваме е друг въпрос.

тъй тъй безплатна е)))))

Е един надут балон, в който всеки се опитва да издои работещия. Режим на вода, режим на ток, 6 долара за галон бензин. Къщи по 1000 000$. Е вярно, в Япония било по-зле.

Да плащат. Там парите ги берат по дърветата...

Ходил съм в калифорния и имам близки роднини, които живеят там, които са там от над 70 г. Историята за снабдяване с ток и горива на този щат е много поучителна - особено за младите и красиви еколози, които ни натрапват начина си на живот в услуга на определни американски корпорации и либерастките кандидат-господари на Света. Малко факти: 1. Това, което се случва с тока в този най-богат американски щат (богат на богаташи и лукс) не е за първи път ! В САЩ в следствие на победата на ама много и най-големия капитализъм електросистемата е оставена на 4 ултра-големи частни компании. Те переодично ... фалират ! Милиони американски домакинства остават без ток за дни, понякога седмици и месеци. Режимите на тока са често срещано явление там. В такива случаи АМЕРИКАНСКАТА ДЪРЖАВА ОДЪРЖАВЯВА ФАЛИРАЛАТА МЕГА ЕНЕРГО-КОМПАНИЯ - такак както 2008 одържавиха фалиралите банки ! Брътвежите за "нерегламентирана държавна помощ" чрез които переодично забраняват на васална България да реагира на кризи и големи фалити са натрапени от колониалните ЕС и САЩ господари. След напрактика конфискуването на електрокомпанията и изплащането на дълговете и държава САЩ я приватизира отново ! Често на същите собственици, които са я фалирали ! 2. Енерго системата на САЩ (поне в Калифорния и Невада) е допотопна. Дървени стълбове, трансофрматори висящи по тях (подобно на тези в циганските махали в БГ), 127 В нестандартно, ниско напрежение, което води до големи загуби и иска дебели медни кабели. Дълекопроводи от по 100KV и нагоре до 2000 г. в Калифорния имаше ЕДИН ! В соц България са над 15 ! 3. Произвежданите соларни инсталации, под натиска и замисъла на "глобалните" (т.е. либерастните) кандидат-господари на Света най-после се разбра, че не работят автономно. Т.е. вие дайте няколко хиляди дойлера за панели и автоматика, ама ние пак ще можем да ви спираме кранчето, защото ние сме ви господарите ! 4 и 5 още много може да се напише.

Одържавяна ти е главата на теб.

ти си този, който всичко отъждествява с главата на опонента 1111111

не бе той просто е един аненцефал от Лозенец

Лъжеш. Имам ток. Не съм видяла дървени стълбове за 20 години. Преди 70 г може и така да е било.

Ти може да си ходил в САЩ, но много от нещата за които пишеш не са ти ясни. Първо за дървените стълбове. Използват се в райони с нестабилна и мека почва, където не е икономически изгодно да наливаш много кубици бетон дълбоко под земята за да стабилизираш хиляди стълбове. Животът им е между 30 и 40 години, защото са импрегнирани с химия срещу гниене, което като дълготрайност е напълно приемливо. второ, както си пише и в статията, токът е спрян в някои части на Калифорния, като мярка против възникване на горски пожари, а не щото енерго-компанията е фалирала. Тя може да работи, независимо, че е фалирала, защото както правилно си отбелязал държавата налива пари в нея докато я оздрави. Трето, соларните инсталации, които са монтирани там са монтирани така че да подават ток към ел. мрежата на компанията и от там към дома на собственика, а не директно към дома на собственика. Еми като са им ги монтирали собствениците е трябвало да се поинтересуват как точно работи системата. Аз имам един соларен панел монтиран тук в България с идеята да ми захранва конкретен консуматор на място, където по принцип няма ток. Свързан е с автомобилен акумулатор и ми върши прекрасна работа. През деня захранва консуматора и зарежда акумулатора, през нощта или при облачно време акумулаторът захранва консуматора. Тъй като не ми трябва непременно променлив ток не съм инвестирал в допълнителна електроника, но по принцип от компанията ме информираха, че ако поискам могат да ми монтират съответната електроника и произвежданият от панела ток да се преобразува в променлив. Всичко е въпрос на преценка какво точно ти трябва и дали имаш парите да инвестираш в съответното оборудване. Естествено в България с нейните 4 ясно изразени сезона ще е доста трудно да бъдеш енергийно независим само на соларни панели, но в слънчев щат като Калифорния това е постижимо освен ако не черпиш прекалено много енергия за глупости като разни помпи за басейни, нощно външно осветление на къщата и прочие тъпотии по които американците масово залитат.

Прочети да видиш за Германия, която си набавя най-голям процент от енергията от възстановими източници, на какво дередже са те и икономиката им в следствие от това. И пак ще си говорим за ефекта на слънцето водата и вятъра .

Тва хамериканците ( и най-вече технителизачи от БеГето със соларни панели) винаги са ми били много смешни

На някакъв въшлив беден текезесарец с външен нужник, американците му били много смешни.

В 10.00 ам Шеврон 4.35.Бъркли.

Днес, $4,29 за галон 87, Шеврон(най-скъпите)...Никога няма да стигне $6... Ама никога... лаици...

Чак пък никога...

87 ние не караме от десетилетия!!! Това е за допотопните машини и двутактовите!

Означенията на бензина в САЩ са други. 87 е нашия безоловен 95Н.

Дреме ми!

"получи суров урок по електротехника, когато много от десетките хиляди хора, засегнати от спирането на тока тази седмица, научиха по трудния начин, че соларните панели не им осигуряват електричество по време на прекъсване на тока." Противниците на комунистическият АЕЦ за туй ли не спират да консумират енергия от него!!

А за огромните пожари там тия дни защо нищо не казвате? Разрастването на пожара е бедствие, а властите едва удържат все по-голямото разпространение на стихията.

Файда автомобили на горива няма. Трябва електрически автомобили. Арабите пясък е ядат, руснаците смяг,янките дърво

А ти кво ядеш, че такива глупости приказваш или пушиш нещо по-силно?

на БХ простотиите яде оо е ясно

че горивата излизат на пазара с едни от НАЙ ВИСОКИТЕ заводски цени в Европа!

Пожарите в Калифорния са винаги през октомври до края на ноември. По време на жегите нямаше пожари.

Значи литър бензин е 1,73. Бедняците ще плащат повече от богатите. Закривай България

1 ГАЛОН е 4,5 литра. 1 ГАЛОН е 4,5 долара. Цена за литър бензин е 1 долар. България плаща за най-скъпото гориво в света. В Германия е по-евтино.

1 галон е 3.785. 6 долара / 3.785 = 1.585. 1.585 * 1.77 = 2.80 лв. за литър бензин.

Само дето галона струва средно 4.5 $ за галон. От къде си измислил 6$ не ми е ясно. Да сега в кризата има такива които продават над 4.5 но това е за няколко дни и не са основните бензиностанции. Така, че сметката е: 4.5 / 3.785 * 1.73 = 2.06 лв. за литър При "нормални" условия цената е ПОД ДВА ЛЕВА ЗА ЛИТЪР БЕНЗИН - при заплати от 3-4000$ нагоре за месец (поне за Калифорния).

Нещо не си запознат с мерките

Toй е написал за "империалния" галон (английския). То и в САЩ се справят доста трудно с мерките и теглилките ...

Тъпа статия какво общо имат соларни панели с това че са им спрели тока поне денем може да си заредят теслата

Тъпака си ти. Заради соларните панели диспечерите не могат да осигурят баланса на системата и тя се е разпаднала. Сега не могат да я възстановят. Невежа и необразована булгаристанска измет.

На българските енергийни диспечери трябва да им се издигне огромен паметник на мястото на седмокрилия петохуй, дето сега е палтката на Кюстендилската слива. През годините многократно са спасявали прост и нгоден за нищо Ганю от студ, мраз и мизерия. Поклон до земи.

Диспечерите им са пълен добитък. Сега е момента нашите диспечери да офейкат и да бачкат в Калифорния за 25 000 долара месечно и да оставят прост Ганю на произвола на съдбата. България разполага с най-добрите енергийни диспечери в света.

Говедата са разпаднали енергийната система. И понеже са прости, тъпи и некадърни като слонски задник не могат да я възстановят. Това ни чака и нас понеже не построихме на време АЕЦ Белене. Енергията не само ще е по 2лв./киловат но и въобще няма да я има. Аре бергайте. Отивам да потърся шкембе.

Солари молари - пълна измама и дилавера. 10 броя днес ще ти стоплят бойлера . 30-40 ти трябват да бачка климатика .Ами готварска печка туй онуй ??? Ще си напълниш къщата с хакумилатори и за тебе място няма да има .Освен това тези акумулатори на 5 тата година на боклука .Като финансова възвръщаемост = 0 , освен ако не ти купуват тока по депутатски цени 70 ст за киловат и нек да го продава на загуба по 20 ст на хората.

Зирохедж са руски пропаганден сайт, който бълва апокалиптични новини за САЩ и Европа от години. Цитирайки го се нареждате до видни Пеевски парцали. Калифорния не я мислете за тока и за скъпия бензин, още по-малко Тесла.

Ех, аФторе, аФторе, мъчно ми е за теб и клетия ти джинс. Но не бива и без похвала, с правописа си челник в дир-а.

Пълни ...глупости. Аз живея в Марин Каунти, северно от Сан Франциско. Един от най-скъпите райони в целите САЩ. Токът въобще не е спирал, а комшията си кара на соларни панели без никакви проблеми и от две години се е "отрязал" от енерго снабдяващата компания / PG&E/.Точно преди два часа заредих бензин, на бензиностанцията на която постояно зареждам / защото поддържа по-евтон бензин от останалите с около 10 до 30 цента/ . Заредих галона за $4.20. По пътя обратно до дома минавам покрай четири бензиностанции и нито една няма бензин за $5!!! Всички бяха около $$4.30 до $4.45. От радиото и уебсайтовете научавам, че има райони в които е било прекъсвано електричеството и това са наистина райони застрашени от пожари, които по това време на годината винаги са проблем.

Аз пък живея в санта Моника...Тъпанар...Ходи нахрани кокошките на двора.

Никъде в статията не става въпрос за Сан Франциско, а за Лос Анджелис. Провери бензина в ЛА до летището. Цената е 5,30 галон за обикновен бензин.

защото поддържа по-евтон бензин от останалите с около 10 до 30 цента/ --- нататък не продължих....Андрешко навсякъде си е андрешко дор и и около Сан Франциско

За утеха - калифорнийците се напиват с Кока Кола...

Но вече не си бият негрите.

Абре дир-а, като copy/paste новини, поне кажете колко е в наши мерни еденици. Колко е това долара на галон? Колко лева на литър излиза? Та простолюдието да си направи сметката...След като им се знаят доходите на Калифорнийските кравари....

9 лева за близо 4 литра, кажи-речи като у нас

Ми що реват тогава?

Екваадооор...

Насрахте се от простотия!

Ивчо, вярваш ли си пич?

Доста отрезвяващо. Грета, къде си, спаси ни !