Климатиците са сериозна заплаха за климата

Доста над половината от охлаждащите уреди се намират в САЩ и Китай

Обратно в новината

Коментари - Климатиците са сериозна заплаха за климата | Времето.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами едно време нямаше нужда от климатици, затова и не се инсталираха! Устройствата са измеслини в началото на 20 век, но едва сега се разпространяват толкова много! Те са следствеие, а не причината за глобалното затопляне!

Да защото масово се ползваха "модерните" вентилатори за охлаждане :)

Ами дано паднат и цените на термопомпите (знам, че климатикът също е термопомпа, ама други не го знаят!), че освободената топлинна енергия да се ползва за затопляне на битовата вода. Ето тогава ще има дори намаление на вредните влияния.

След като докарахте положението да не може да се живее без климатик, сърбайте си попарата.В Къщи в стаите става 30 градуса от нищо. Аз в тоя си живот няма да страдам като животно в жегите, защото видите ли някой си някъде нещо недомислил. Имам климатици в къщи, в колата, в местоработата си ...изобщо не ме интересува колко били лоши и как вдигали температурите навън.Каквото иска да е "отвън". Ползвам ги за отопление и охлаждане, оправяйте скапаната екология без мен, аз не съм я развалил а съм потърпевщ на чужди действия.Ще продължа да ги ползвам и то яко.

Ха сега заместете "климатици" с "електромобили" - порочният кръг ще си е все същият!

От двайсетина години се оттплявам/разглеждам с термопомпа вода/въздух и съм изключително доволен.

Климатиците са сериозна заплаха за климата,отоплението на дърва също,отоплението на кемур и други твърди горива също,отоплението на нафта също е вредно,ами давайте да не се отопляваме бре... Колите са вредни заради въглеродните емисии,оказва се,че и електромобилите също са вредни заради батериите,войните също са вредни и влияят на Глобалното затопляне,ама това никой не го споменава... То май няма нещо дето да не е вредно.. Поне да се залесява масово,ама това не се случва,а точно обратното,яко сеч и никой не прави нищо за да спре тая сеч и да се започне глобално залесяване,само то може да спре глобалния ефект на затоплянето,уви,само се говори,кое е вредно и до там...

Направо си кажете, хората са заплаха за климата. Без хора, нямаше да има и климатици, и автомобили, и найлонови пликчета, и т.н.

на човечеството не му стига интелект за да се справи с промените в климата. Докато се говори за "икономически растеж", "свободен пазар" нищо хубаво няма да се случи. Тези икономически философии работят при безкрайно голяма планета и безконечни природни ресурси. Имаме глобализация, но Земята е една. Битката ще е, кой да стои на хладно на климатик, кой да има храна без химия, кой да води природосъобразен живо- това ще са няколко милиона души, максимум. Всички останали 6 или 7 милиарда, ще гинат от отровна храна, непоносими жеги, войни за вода и всякакви друго войни предизвикани от климатични катаклизми. Климатът се променя много по-бързо от умовете на хората и заради това нещата не отиват на хубаво.

Климатиците са най-малкият проблем за климата, тъй тако се захранват над 80% от слънчева енергия. Просто нуждата от тях съвпада със слъчевото греене. Това обаче ги прави трън в очите на производителите на конвенционална електроенергия, защото ограничава цената за продажба на дребно. Просто, ако цената се вдигне още малко, масово ще се появят панели по покривите с микроинвертори и сбогом на сметките за охлаждане за следващите 20 години.

Много приказки, никакви факти...

Повсеместната индустирализация, милионите автомобили, фабрики, АЕЦ, пластмаса и свръхпроизводството хич не са заплаха за климата. Само от климатиците е ще знаете.

По- глупава публикация не бях чел. Пълна тъпотия.

ти на Марс ли живееш бре?? Като се е нагрял блока през деня заедно с целия бетон и асфалт наоколо и в полунощ ще изпукаш от жега. А идва ли ти наум каква трябва да е площта на фотоволтаиците за да захранят климатиците на една сграда?? За един киловат мощност ще ти трябват сигурно поне 10 кв.метра фотоволтаик за да подкарат климатика и то само на обяд. Ако ще ти върти през целия ден ще ти трябват 20 кв. метра. И къде ще ги събереш авсичките тези фотоволтаици ако в сградата има още 20 климатика? И говорим само за деня. През нощта пак ще дърпаш ток от контакта. А бе много неграмотни хора се навъдихте, честно.

И носните кърпи са не по-малка заплаха!Но, най-паче - ДВИГАТЕЛИТЕ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ И ВСИЧКО КОЕТО СЕ ОХЛАЖДА ЗА СМЕТКА НА АТМОСФЕРАТА1

Споко хората ще евоюлират като същества с по висока телесна температура и няма да им пука тогава.......

Да споделя, че от около година имам 260W фотоволтаик (1,6м2)с микроинвертор и 3 климатика висок клас. Електроенергията която генерира фотоволтаика (дори и при неоптималното му разположение спрямо слънцето - понеже ми е на западната тераса) успява да покрие на 700-80% от консумацията на единят от климатиците през светлата част от денонощието. Генерацията при хубво ясно слънчево време е около 200W, а консумацията на 1 климатик е 150W средно. Ако имам инсталирани 3 панела х 260W с оптимално изложение /например на покрива/, ще успея да покрия цялата си консумация от климатиците през светлата част от денонощието, а през ноща използвам "евтината" нощна елекроенергия. Проблемът е че, енергията която генерирам и не използвам на момента ми се фактурира от енергодружеството ... Никой няма интерес, хората да си произвеждат необходимата им електроенергия а това от своя страна вече е лесно и достъпно...

Браво! По добре няма как да се каже!

Ами тогава може да се пооптимизира тази работа. Слънчеви панели зареждат акумулатори, а уредите са на прав ток. Излишната топлина от климатика топли вода, а не атмосферата. Така лесно ще се "складира" тока, а консумацията на енергия, когато е слънчево ще е минимална.

Решението на проблема е ясно. Данък - климатик. И хладилника - и той под ударите на закона. Ще ми се охлаждат те... Аз в таксито климатик не пускам. Най-много триъгълното прозорче и то само от шофьорската страна.

те климатиците ако решат и земетресение могат да предизвикат

Но климата пък е сериозна заплаха за нас.

ааааааа, ясноооо......чудех се защо е жега вънка , а то всички си пуснали климатеците да духат топло....яснооооо. Чудат се с какви глупости да ни заливат.....я да се върнат на темата - от къде толкова пари за скъпи апартаменти, а не такива лигави новини

Залесяване му е майката.На дървета и ....гледане на пчели. Иначе ЧАО , Земя!!!

"още по-голяма нужда от електричество. Това от своя страна означава увеличени емисии и дори по-високи температури". Това защо не важи за електрическите коли, че ги толерирате?

режи клона, режииии

Е какво залесяване като тъмнозелените влчат по цял ден камиони натоварени с дърва без никой да ги пита откъде са ги взели....

никакво гледане на пчели. Пречат на бизнеса с опрашването.

и простотии безкрай

наречена глобално затопляне, не мирясват хитреците, които го измислиха да печелят пари от въздуха, препечатват лъжите от наглите лъжливи издания

Защото всяка електрическа централа, дори ТЕЦ на въглища, оборудван със съответните филтри е по-чиста на единица мощност от най-чистия бензинов или дизелов ДВГ поставен в автомобил. Отделно електромобилите са значително по-икономични като потребена енергия за единица изминато разстояние, защото нямат загуби в трансмисия, а при спиране регенерират част от вложената в ускорение енергия, не работят неефективно докато достигнат работна температура и т. н. По-важното е, че електромобилите изнасят замърсяването извън големите градове. Всички глупости колко неекологично е производството на батериите е пълна дезинформация идваща от една умираща но все още могъща индустрия - петролната. За повечето електромобили, потребената за производство енергия се икономисва от експлоатацията им през първите две години, при умерен пробег. Живота на повечето батерии е над 8 години.

Мунчо, не си разбрал или си се направил, че не си разбрал въпроса. Като не се отопляваме с климатик, ще се утопляваме с нещо, което гори въглеводороди, ясно ли е. Или ще се утопляваме на ток, тоест някъде пак ще работи някой ТЕЦ за нас. А климатикът ако не знаеш не е отопление на ток. Климатикът не произвежда топлина, а само я мести, от по-студенната среда към по-топлата. Климатикът е отопление на ток толкова колкото и централното парно отопление или газовото отопление. Като ти спре тока, газовия ти котел няма да работи. Като ти спре тока, помпите на парното няма да ти качват топлата вода до радиаторите. И в двата случая помещенията ти ще изстинат, само че по-бавно.

Гледам рекламите, климатици 48v за 700 долара франко китай със слънчеви панели. Скоро и при нас.

Мисля, че ти не схващаш. За огромна част от света, климатика е новост. Китайците преди 30 години се бореха за шепа ориз на човек, сега 1/2 домакинствата имат климатик. Не става дума за отопление, където си много прав - хората така или иначе са горили нещо за да се стоплят. Става дума за охлаждане. До скоро цяла югоизточна Азия просто търпеше и се потеше. Сега, покрай замогването им, започват хората да си позволяват този "лукс". Отделно, че поради промени в климата - дали антропоморфно глобално затопляне или край на малък ледников период, зони, които традиционно не са имали особена нужда от охлаждане в домовете си, сега лека полека отиват натам. Казано накратко - в последно време, глобално възниква нова значима консумация на енергия - тази за охлаждане. Хората за това пишат. Ти защо намеси електромобилите, поне за мен е загадка. Ясно, че и те консумират електроенергия, ама са за предпочитане пред традиционните коли с ДВГ.

Здравейте шматки.От прочетеното разбрах ,че тъй като климатиците навлизат в ежедневието и създват нашият конфорт ние харчим повече ел. Енергия съответно зависимост от придобиването И замърсяваме природата.Тъй като не всеки може да лежи като вас под орехова сянка цял ден все пак трябва и да се работи.,мисля че климатика е необходимост.Другото което е климатика и термо помпата са уредите за комфорт в семействата ни с най гямо КПД което значи по икономично т.е по малко ел.Енергия Т.Е по малко вредни емисии. От цялата тази история зачеркваме климатиците защото били харчили ток .Проблема е как да произвеждаме ток и неговото съхранение т.е батериите

Пасивна топло изолация на жилища е вариант... Както и подземна инфраструктура, метро...

Поредната помия статия от пристрастния Иво Некитов. Утре ще напише как при +40 градуса може да стоим и целодневно на слънце. Нали е топломанче, такива статии са му в кръвта него

И сега ще тръгне една "Африканска чума" по кломатиците. И ББ ще праща иснпектората да ни санкционира и спира климатиците. Тц тц...