Маите са оказали по-голямо въздействие върху околната среда, отколкото се смяташе

Създаването на мрежа от водни канали довело до изхвърляне на голямо количество въглероден диоксид и метан

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

tonk11

Брех тия май бе. След толкоз години пак ни пре...ха.Знаех си аз че е имало причина Кортез да ги избива.

Е, дойдохте ли си на думата? Най-накрая някой "учени" да се опитат да кажат на глас каква е причината за промяната на климата. От повече от 100 години / може и повече...от както съществува науката физика на Земята и атмосферата/ , е ясно че основния производител на парникови газове това е ...Океана! А той, великият Океана е 3/4 от земанта повърхност. АКо ще да си скъсаме г.за от "производство", това което избълваме в атмосферата ще е под 1%!!!!

Ми то Дира наскоро публикува статия в която пак ни обвиняваха за това че произвеждаме 1/1037 част от парниковите газове в атмосферата, и това наше действие е причина за глобалното затопляне;)

Чингиз хан бил екозащитник защото избил 300 хиляди араби ведно с козите им, и така спасил хиляди хектари гори от изпасване!

Ай-яй-яй, пък тва ний Българите, с тоя фасуль, кви бели сме направили, не е разправяне...

Тоя фасул не беше ли дошел у ваше село от "новата земя"?

И циганските катуни са виновни.

Какви открития само! Изумително! Преписвали са от Керам, който изказва същата теза още през 1949 г.

А това, че маймуните са се научили да си палят огъня, та се е стегнало до изчезването на динозаврите.. Га тез учени глави ша го открият?

Само маите са виновни, никой друг. Ако тия учени от тоя университет бяха садили царевица, да видят как след няколко десетилетия без правилно торене царевицата спира да ражда, щяха да разберат защо маите са зарязвали градовете си след няколкостотин години. Щото като трябва да вървиш 50 км за да си обработиш нивата, пирамидите рязко спират да ти липсват.

Прав си, но началниците слабо ги вълнува колко ти е скучно докато пътуваш до работата. :) Те ще си живеят в пирамидите и младите ще се опитават да се уредят там, а другите ще бачкат на полето и ще пеят. :))

"Създаването на мрежа от водни канали довело до изхвърляне на голямо количество въглероден диоксид и метан." Така написано това твърдение наистина е неясно. Може би в резултат на изкуственото напояване се е развило бурно животновъдството, което увеличава емисите на метан и въглероден диоксид. Освен това явно се е увеличила и човешката популация, което също увеличава емисиите на парникови газове. Изгарянето на изсечените гори също продуцира парникови газове. Но това трябваше да се обясни с добавени 1-2 изречения, а не да се напише едно твърдение като горното и човек да се чуди как напоителните канали изхвърлят парникови газове.

Това твърдение е пълна глупост. Въглероден диоксид и метан отделят някои живи организми като резултат от метаболизма. Не усещатели накъде бият...към глобалното затопляне.Мие се общественото мнение за ПАРИ. Ние в Българие сме в крак. Антарктида...пиппиревци...разходки на чужд гръб...кеф

Ах, завалийките маи... Те повлияли на околната среда чрез каналите на площ 250 кв.км. Без промишленост, без автомобили, ей така - гениални магьосници били. А днес ДЪМП, той и президент на същата държава, в която е въпросният университет, чиито учени са направили великото откритие, оттегли страната си от Парижкото споразумение за климата, щот, видите ли, глобално затопляне нямало... Ама нищо от това, че и неговата стара черупка - Белият Дом, беше наводнена преди няколко месеца...

Ей сега разбрах кой е виновен за глобалното затопляна - маите , да им е..ш ма.та, разбираш ли?

idio

а всъщност маите нищо не са оставили. цивилизация която не е "маите" е виновна за мегалитите по цялото земно кълбо, мачу пичу и подобни. Маите са се опитвали да имитират камънаците но грубо и нескопосано. за сравнение, тези мегалити и сега не могат да бъдат построени, със всичката съвременна технология маите... индианци :)

Да, нищо не са оставили, защото европейците са провеждали систематична политика на унищожаване на всички паметници и документи от тяхната епоха - манастири, книги, произведения на изкуството, храмове и т.н. Общо взето са оцелели много малко документи и предмети от епохата на маите. И това благодарение на твоите прачичовци най-вероятно.

Вождът е управлявал някъде към 9 век. Сега отово е в инкарнация.

Със сигурност и тогава е имало някоя маиянска Грета, която обаче най-вероятно е свършила на върха на жертвената пирамида.

Със сигурност простотията ходи по хората и за нея почивен ден няма.

Ти да видиш - виновни били маите за околната среда.В самата статия пише че каналите са открити под ГЪСТА РАСТИТЕЛНОСТ което от само себе си значи че преди столетия една шепа народ е избита и направеното от тях е под избуяли гори.Как точно видяхте че тези структури са променили към лоршо околната среда а не виждате днес как милиарди хора карат коли пътуват със самолети и други транспортни средства отопляват се и всичко това наистина унищожава средата ни на живот.

В статията два пъти се споменава "Създаването на мрежа от водни канали довело до изхвърляне на голямо количество въглероден диоксид и метан." А за причинно-следствената връзка нищо. Вероятно е заради моето вродено малоумие, изразено и в опит да коментирам неща, които не разбирам.