Проучване показва, че ако до 2050 г. една пета от говеждото месо, което хората консумират, се замени с алтернативи на месото на основата на гъби, това би намалило наполовина обезлесяването.

Месото от преживни животни, като говедата, допринася за изменението на климата, тъй като горите, които съхраняват въглерод, се изсичат за пасища или култури, които се използват за храна на животните, а добитъкът също така произвежда емисии на метан.

Освен отказването от месото в полза на повече зеленчуци, за да се намали въздействието на храната върху климата, алтернативите включват такива на растителна основа, като например бургери от соя, месо от култивирани животни или животински клетки, отглеждани в блюдо на Петри и протеини от микроби, като например гъбички, произведени в процес на ферментация с помощта на захар (дрожди).

Учените твърдят, че тази микробна алтернатива на месото, която хората вече могат да си купят в магазините, е богата на протеини храна, която може да има вкус и усещане като червеното месо и да бъде също толкова хранителна.

Изследването на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK) моделира бъдещите екологични последици от замяната на месото от преживни животни с микробен протеин, като се вземат предвид търсенето на храни и диетите, нарастването на населението и използването на земята.

Но прогнозите, публикувани в списание Nature, показват, че ако до 2050 г. 20 % от консумацията на месо от преживни животни на човек се замени с микробен протеин, това ще спре увеличаването на пасищата, необходими за паша на добитъка.

И докато търсенето на захарна тръстика като суровина за ферментация на протеина се увеличава, нуждата от фуражни култури намалява.

Според оценката на проучването този преход би намалил годишното обезлесяване и свързаните с него емисии на въглероден диоксид с 56 % в сравнение с тенденциите при запазване на обичайната практика.

Това ще намали и емисиите на други парникови газове, включително метан и азотен оксид от торове и оборски тор.

Флориан Хумпенодер, изследовател в PIK и водещ автор на проучването, заяви: "Хранителната система е в основата на една трета от световните емисии на парникови газове, като производството на месо от преживни животни е най-големият източник."

Замяната на говеждото месо с микробен протеин в бъдеще може значително да намали парниковия отпечатък на хранителната система, каза той.

"Добрата новина е, че хората не трябва да се страхуват, че в бъдеще ще могат да се хранят само със зеленчуци.

"Те могат да продължат да ядат бургери и други подобни, само че тези бургери ще се произвеждат по различен начин."

 

 

.