Продължава отразяването в медиите на тропическия циклон "Фреди", който вече е отнел живота на най-малко 225 души в Малави, съобщава Ройтерс, както и на най-малко 21 души в съседен Мозамбик и най-малко 53 души в Мадагаскар.

В статията се казва: "Продължаващите дъждове и прекъсванията на електрозахранването възпрепятстваха усилията за търсене и спасяване тази седмица, тъй като бурята предизвика тежки наводнения, отнесе пътища и остави тела и къщи, заровени в кал."

Във "фактологията" на Ройтерс се казва, че бурята е "една от най-смъртоносните бури, връхлетели континента през последните две десетилетия". В него се изброяват и други големи бедствия, сполетели Африка от 2000 г. насам, като се отбелязва, че "надеждните данни са малко" преди това.

На друго място Ройтерс съобщава, че наводненията са убили най-малко 10 души в Югоизточна Турция, която вече се възстановява от земетресенията миналия месец.

Друга статия на Ройтерс съобщава: "Времето заплашва индийските зимни култури точно преди прибирането на реколтата". В нея се казва: "По данни на метеорологичната служба максималната температура в някои райони, където се отглежда пшеница, е скочила над 39С по-рано този месец, което е с близо 7С над нормалното."

Отделно от това Axios съобщава за наводнения в западната част на САЩ: "Последната атмосферна река, която връхлетя Калифорния, отприщи още исторически валежи, обилен сняг и внезапни наводнения в щата - а най-тежките речни наводнения в много райони тепърва предстоят."

Статията обяснява: "Атмосферните реки са тесни магистрали от влага, които могат да изминат хиляди километри от тропиците до средните и северните ширини. Проучванията показват, че изменението на климата засилва тези явления, тъй като по-топлият въздух пренася допълнително водни пари, а също така води до по-резки колебания между валежите и сухите периоди в Калифорния."

The Washington Post казва: "Как Калифорния използва последните наводнения, за да се подготви за бъдеща суша".

Междувременно Ройтерс съобщава: "В сряда германският кабинет постигна съгласие по национална стратегия за водите, насочена към справяне с дългите сухи сезони и горещините, причинени от изменението на климата, за да се гарантира сигурността на водните ресурси в най-голямата европейска икономика в бъдеще."

BBC News съобщава, че според метеорологичната служба в Англия е имало най-сухия февруари от 30 години насам, което означава, че някои региони са изправени пред риск от засушаване. Във връзка с това Ройтерс публикува материал със заглавие: "Кризата с водата е също толкова спешна, колкото и изменението на климата. Инвеститорите трябва да се събудят." В статията се цитира скорошно писмо, в което се казва: "Световната водна криза е системен финансов риск за почти всички икономики, а климатичната криза умножава тези заплахи."