Френският президент Еманюел Макрон е редставил нов план за намаляване наполовина на емисиите в страната до 2030 г., съобщава Politico.

Според изданието Макрон се фокусира върху "предоставянето на стимули, а не върху налагането на явни задължения".

Той продължава: "Макрон потвърди, че Франция ще затвори последните си две въглищни централи до 2027 г. Предвиждаше се двете централи да бъдат окончателно затворени през 2022 г., но те останаха активни по време на енергийната криза, когато почти половината от ядрените реактори на Франция спряха да произвеждат електроенергия поради техническа поддръжка и технически проблеми."

The Guardian съобщава, че Макрон е обявил ускоряване на производството на електрически автомобили. Той добавя, че компаниите, отговорни за 50 от най-замърсяващите промишлени обекти във Франция, също ще подпишат споразумение за намаляване на замърсяването с 45% до 2030 г.

Daily Telegraph пише, че Макрон е обещал "безболезнен зелен преход от гледна точка на предлагането".

Financial Times пише: "В отказа си от единствената голяма промяна в политиката, която се обмисляше - забрана за инсталиране на газови котли от 2026 г. - Макрон се аргументира, че това ще даде на Франция повече време да развие местно производство на термопомпи, вместо да разчита на внос. Това ще увеличи производството до един милион до 2027 г. и ще обучи 30 000 монтажници."

Макрон също така обяви, че правителството ще "си върне контрола" върху цените на електроенергията до края на годината, според Ройтерс.

Информационният бюлетин продължава: "Без да уточнява какви стъпки ще предприеме за това, Макрон заяви, че държавната собственост върху комуналната компания EDF и ядрения флот на Франция ще помогне за постигането на тази цел."

Отделно от това Ройтерс съобщава, че Франция иска Европейският съюз публично да определи дати за постепенното премахване на изкопаемите горива преди COP28.