Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (FAZ) съобщава, че въпреки че Германия е сред 10-те най-големи емитери в света и заема седмо място с дял от 1,8%, за нея изглежда много по-евтино, ако вместо това емисиите се съотнесат към съответната икономическа продукция.

Изданието твърди, че Институтът за приложна наука за труда (ifaa) в Дюселдорф е представил оценка за това въз основа на "параметър на производителността на труда, който е общ за нейната сфера на дейност", така наречената "CO2 производителност". В този анализ се стига до заключението, че Германия постига далеч най-добър резултат сред 10-те най-големи емитери, сред които освен Китай и САЩ са още Япония и Южна Корея.

В Германия всеки тон емисии на CO2 генерира 5 100 долара икономическа продукция. Япония е на второ място с 4200 долара, след нея се нареждат САЩ с 4000 долара и Южна Корея с 2500 долара, отбелязва вестникът.

Независимо от това, друг източник, Corporate Knights съобщава, че най-голямата химическа компания в света, германската BASF, е класирана наскоро от британския тинк-танк InfluenceMap, който проследява корпоративната лобистка дейност по отношение на политиката за климата, като третата най-"негативно влиятелна" корпорация в света, след американските петролни гиганти Chevron и ExxonMobil.

"Химическият сектор е закотвен в изкопаемите горива", е цитиран Уил Ейчисън, мениджър по стратегията за ЕС в InfluenceMap. Изданието допълва, че "индустрията може да загуби много от бърз преход от изкопаеми горива, а BASF - повече от повечето, благодарение на 67% дял във Wintershall Dea, производител на нефт и газ, който притежава съвместно с руската компания LetterOne".

В него се обяснява, че Wintershall Dea "е един от петте съучредители на газопровода "Северен поток 2" на "Газпром" - чиято сертификация Германия спря след руската инвазия в Украйна - и продължава да инвестира в няколко руски газови находища, производители и мрежови оператори".

Междувременно Die Zeit цитира германския министър на икономиката Роберт Хабек, който заявява, че "въпреки недостига на енергия и високата инфлация, страната е предотвратила тежка икономическа криза... сега предполагаме, че рецесията ще бъде по-кратка и лека, ако изобщо настъпи".

В друга новина на Die Zeit обаче се казва, че германските общински комунални дружества очакват трайно удвояване на тарифите за газ и електроенергия за клиентите. Освен това Süddeutsche Zeitung съобщава, че председателят на Федералната агенция по мрежите Клаус Мюлер е написал в Twitter, че през третата календарна седмица на годината Германия спестява твърде малко газ поради ниските температури, като добавя, че "въпреки добре заредените газохранилища и важните нови терминали за втечнен природен газ, за зимата на 23/24 г. се нуждаем от 20% икономии".

И накрая, Clean Energy Wire съобщава, че според новата стратегия за Африка на германското министерство на развитието, то "иска да насърчи развитието на икономика в Африка, щадяща климата и околната среда".

Изданието допълва, че правителството иска да създаде рамкови условия, които да провокират създаването на нови работни места - особено в областта на възобновяемата енергия, опазването на климата, устойчивото земеделие и здравеопазването и да подкрепи социално-екологичната трансформация на икономиката на континента.