Според "мащабен" доклад на Комисията по околна среда и изменение на климата към Камарата на лордовете, представен от Financial Times, Обединеното кралство няма да постигне целта си за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г., освен ако не настъпят повсеместни промени в начина на хранене, пътуване и живот на хората.

Влиятелната парламентарна група отбелязва, че в сегашния си вид правителствената стратегия за нулеви емисии "разчита твърде много на все още неразработени технологии", а плановете за промяна на поведението са "сериозно неадекватни", продължава вестникът.

В доклада се изчислява, че около една трета от намаляването на емисиите до 2035 г. ще зависи от решенията на отделните хора и домакинствата, се казва още в статията.

В доклада се отбелязват и коментарите на министрите, които отхвърлят мерките за намаляване на консумацията на месо или ограничаване на потреблението на енергия и се казва, че те последователно са твърдели, че подобни интервенции биха били равносилни на "настойнически статизъм".

The Independent отбелязва, че комитетът настоява Даунинг стрийт 10 да използва уроците от пандемията от Ковида, за да даде възможност на хората да вземат необходимите решения, включително чрез регулации, парични стимули и финансова подкрепа за домакинствата с ниски доходи, за да се даде възможност за живот с ниски въглеродни емисии.

Daily Telegraph популяризира единствения несъгласен глас на лорд Лили, бивш министър от торите, дълбоко свързан с лобистката група на климатоскептиците, известна като Фондация за политика на глобалното затопляне. В коментар за вестника Лили атакува "пуританите на нулевото потребление".

Междувременно протестите "Просто спрете петрола" продължават в Лондон и "Индипендънт" съобщава, че във вторник столичната полиция е арестувала 28 протестиращи за "умишлено възпрепятстване на движението по магистралата".

С видеоклипове в интернет, на които се вижда как пожарна кола и линейка на сини светлини не могат да преминат през трафика, Press Association съобщава, че вътрешният министър Суела Браверман е заявила, че очаква полицията да използва "пълните правомощия", дадени ѝ от правителството, срещу протестиращите срещу изкопаемите горива.

Daily Telegraph публикува профил на "това, което протестиращите се надяват да постигнат", включително призива им към правителството на Обединеното кралство "незабавно да спре всички бъдещи лицензи и съгласия за проучване, разработване и производство на изкопаеми горива в Обединеното кралство". Редакционна статия на в. "Сън" е насочена към "климатичните луди", участващи в протеста.

Отделно от това в. "Гардиън" съобщава, че различни високопоставени личности са разкритикували спонсорството на петролния гигант BP на изложба на египетски артефакти в Британския музей, която се открива малко преди срещата на върха за климата COP27, провеждаща се в Египет.

И накрая, BBC News съобщава, че National Trust, RSPB и Wildlife Trusts са заявили, че биха могли да призоват милионите си членове да излязат на улицата в демонстрации срещу "това, което те определят като завой на правителството по отношение на защитата на природата".