Германия даде "свобода на действие" на Франция да използва държавни субсидии в подкрепа на своите атомни електроцентрали, което позволи "дълго отлаганата реформа" на пазара на електроенергия в ЕС, съобщава Financial Times.

След месеци на дебати министрите на енергетиката най-накрая постигнаха споразумение по нови правила, които имат за цел да предоставят по-добри инвестиционни сигнали на разработчиците на възобновяеми енергийни източници и да осигурят сигурни доставки на електроенергия, които да избягват внезапни скокове в цените, продължава вестникът.

Изданието добавя, че някои министри са определили резултата като "решаващ за отговора на блока на огромните държавни субсидии за чиста енергия в САЩ и Китай".

Ройтерс обяснява, че измененията са били предложени от Европейската комисия, след като цените на електроенергията в ЕС достигнаха рекордни нива миналата година след руската инвазия в Украйна. Германия, Люксембург, Белгия и други страни изразиха опасения, че Франция ще може да прилага държавно подкрепени схеми, наречени договори за разлика (CfD), за да подкрепи ядрените си реактори - които произвеждат 70% от електроенергията в страната и вече произвеждат евтина електроенергия, отбелязва Politico.

Те твърдят, че по този начин Франция ще може да си осигури "конкурентно предимство", като вземе "огромни печалби от огромния си ядрен парк и ги преразпредели към собствените си индустрии", обяснява новинарският уебсайт. Като компромисен вариант в окончателния текст се казва, че правителствата "могат да решат" да прилагат CfD за съществуващи ядрени реактори, но също така се включва текст, според който използването на получените приходи не трябва да нарушава конкуренцията или търговията в ЕС, допълва изданието.

Междувременно Ройтерс съобщава, че споразумението за преговорната позиция на държавите - членки на ЕС, в рамките на COP28 е "разкрило регионални различия, които предвиждат глобално напрежение" на срещата на върха. Решението да се настоява за споразумения за постепенно премахване на изкопаемите горива, утрояване на производството на енергия от възобновяеми източници и спиране на изграждането на въглищни електроцентрали отбелязва, че блокът е "сред най-амбициозните големи икономики", се отбелязва в статията.

Нивото на тази амбиция обаче се оказа спорно, като по-бедните държави от ЕС като Полша и Чешката република се противопоставиха особено на ограниченията за изкопаемите горива, продължава Ройтерс. Тези държави гарантираха, че позицията на ЕС ще позволи продължаване на използването на изкопаеми горива в някои отрасли, заедно с технологиите за улавяне на въглерод, се казва още в статията. Файненшъл таймс съобщава, че министрите на околната среда на ЕС са взели решение да не повишават целта на блока за намаляване на емисиите от 55% до 2030 г. на 57%. Вестникът пише, че ЕС е щял да представи новата цел на COP28, но Полша, Унгария и Италия са се противопоставили на нея.

Накрая EurActiv съобщава, че "списъкът на министрите на околната среда на ЕС" скоро може да включва човек, "който вярва, че елитът е измислил изменението на климата, за да отнеме автомобилите на хората". Въпросният потенциален министър е Рудолф Хуляк, човек, номиниран от Словашката национална партия за ръководител на словашкото министерство на околната среда.