Очакват ни няколко хладни и дъждовни дни. Най-студено ще бъде във вторник, когато в планините ще вали и сняг, а температурите през деня ще имат едноцифрени, декемврийски стойности. Относително затопляне предстои от сряда, но есента вече е тук и не смята да си ходи.

В следващите часове ще започне повторно активизиране и усилване на валежите в по-голямата част от страната. Най-обилни ще бъдат те в източната и половина и особено в часовете привечер до около полунощ в югоизточните райони. НИМХ вчера предупреди там за опасността от поройни валежи и гръмотевични бури.

Днес температурите ще бъдат в широк интервал, но значително по-ниски от тези през последните дни. най-ниски ще са те по високите полета на Западна България: от 9-10 до 12, 13 градуса. В Дунавската равнина след обяд ще бъдат от около 12-14 на североизток до 20 градуса в Северозападна България, където ще има по-продължителни разкъсвания на облачността. В крайните южни и югоизточни райони също ще достигнат 22, 23 градуса. Ще духа слаб западен, а в източните райони - слаб север-североизточен вятър.

Утре съществена промяна на времето в температурно отношение няма да настъпи. Минималните ще са от 5 до 10, а дневните ще достигнат 15 до 20, на места в Тракия и видинско - до около 21 градуса. Облачността ще бъде значителна. Преди обяд над Източна България все още ще превалява дъжд, който ще спира в следобедните часове. Ще духа слаб северозападен вятър.

През нощта срещу неделя облачността ще намалява до незначителна, но ще се усилва северозападният вятър, който в Дунавската равнина ще бъде умерен до силен. Минималните температури ще останат през промяна, от 5 до 10 градуса, но на местата в котловините и високите полета, защитени от западен вятър ще бъдат малко по-ниски и там са възможни слани.

През деня ще бъде хладно, ветровито, с променлива облачност и температури от 15 до 19, 20 градуса.

Привечер и през нощта срещу понеделник вятърът ще отслабне. облачността ще бъде променлива, на места намаляваща до незначителна. В условията на сравнително студена във височина въздушна маса, има вероятност да се образуват слани. Температурите сутрин ще са от около 1, 2 градуса по високите западни полета и в Югозападна България над Кресна до 7-8 градуса в низините с все още наличен слаб вятър.

Понеделник ще остане хладен ден, с температура след обяд от 13 до 18 градуса. облачността ще се увеличава и вплътнява и след обяд от югозапад ще започнат нови превалявания от дъжд. До вечерта те ще обхванат Южна България, а през нощта ще превалява над по-голямата част от страната, без северозападните райони.

Вторник ще бъде най-хладният ден, с максимална температура от 6 до 12 градуса. Ще бъде облачно и дъждовно. В планините сутрин снежната граница ще бъде над 1600-1700 метра. Над тази надморска височина валежът ще бъде в смесена фаза и от сняг, като е възможно по високите части да се образува временна снежна покривка.

В сряда във височина над страната ни бързо ще се затопля, но за съжаление, заради все по-ниското слънце, слабия вятър и малки градиенти (разлика в наляганията), на повечето места в страната не си струва вече да разчитаме на истински топло време.  Според сегашните сценарии, температурите от сряда ще се повишат, достигайки в средата на седмицата на места стойности до около 20 градуса. 

Сутрин ще бъде хладно, с мъгли и намалена видимост в низините и около водните басейни. Очаквайте актуалните прогнози в следващите дни.